Tare as vrea sa stiu ce au gandit invitatii lui Traian Basescu la Cotroceni, cand au auzit ca mai multe mii de pensionari infometati s-au calcat in picioare la Galati. Este posibil ca sefii de partide prezenti la discutii sa nu fi avut urechi pentru astfel de evenimente triste. Ma refer cu precadere la politicienii puterii, care au promis un trai mai bun pentru cetateni.

Dar nici pe cei din vechea guvernare nu-i menajez, intrucat n-au vrut sa lucreze pentru interesul national. Grija lor cea dintai a fost sa creasca baroni mari si frumosi, cu care sa se faleasca PSD atunci cand se discuta de clasamentul supermiliardarilor de carton. Pensionarii galateni nu au iesit de florile marului sa protesteze in strada.

Si nici sa-l aplaude pe unul ca Adrian Nastase dupa ce i-au vazut depozitul de tablouri la televizor. Apoi, ar fi o mare greseala daca Alianta si-ar inchipui ca demonstrantii cu pensii de mizerie pot sa se bucure de cearta aparuta intre PNL si PD, intens sustinuta de politicienii lui Tariceanu si Boc, ca si cum asa cere programul de guvernare. Sa fim seriosi.

Ce se intampla acum in societate nu are nici o legatura cu nevoile cetateanului. Dimpotriva, se actioneaza impotriva intereselor lui.

De saptamani bune se tot discuta de perchezitia ce trebuie facuta la casele fostului premier, care, s-a vazut ieri, nu va fi posibila.

Parlamentul a lasat totul balta ca sa intoarca pe toate partile o cerere a ministrului Justitiei. O tara intreaga s-a uitat la alesii neamului cum se bat pentru averea lui Nastase.

Procurorii DNA au facut tusa, in timp ce deputatii au dezbatut principii pentru a afla daca, totusi, legea se impune respectata si in cazul unui parlamentar. Din nenorocire, timpul trece nu in favoarea contribuabilului, caruia i se tot repeta mecanic ca nimeni nu este mai presus de lege. Legea cui? au intrebat, luni, doua mii de pensionari.

Pentru omul de rand este o lege, iar pentru Nastase sau DIP alta lege? Cand au primit votul electoratului, toti parlamentarii, cunoscuti si mai putin cunoscuti, s-au angajat sa respecte Constitutia si celelalte legi ale statului. Se pare ca unii s-au razgandit si reclama ca se incalca constitutionalitatea! Cei cu musca pe caciula, si nu sunt putini, au reactionat rapid.

Astfel s-a ajuns la discutii interminabile unde se toaca timp si bani. Care va sa zica, pentru o perchezitie, spun importanta pentru ca creeaza un precedent, s-a gasit timp de dezbatere in plenul Camerei Deputatilor, dar in 2005, cand tara era sub ape, o asemenea intalnire nu a fost posibila.

Cazul Zambaccian este, se pare, mai interesant in comparatie cu tragedia de la Otelec sau Vadu Rosca, atunci cand au murit oameni si au fost distruse sate intregi. Nu este exclus sa auzim chiar de un referendum national pentru ca oamenii lui Daniel Morar sa poata intra in casa lui Nastase de la Cornu. Tot ce se poate.

Cand vine vorba de apararea unor interese, altele decat cele legate de "sa traiti bine", se gasesc binevoitori in masura sa ne impinga spre dictatura. Pachetul de legi privind apararea sigurantei nationale, asa cum a fost prezentat, este un exemplu de cum se construieste un "sistem ticalosit". Nu insist pe acest subiect.

Constat doar indiferenta manifestata inclusiv de putere referitor la starea reala din societatea anului 2006. Vine UE peste noi si guvernul nu se poate desprinde de statistici poleite de ministrii Seres de la Industrie si Barbu de la Munca. Premierul se lauda la Basescu cu o crestere economica de 4,5 la suta si cu stagnarea pensiilor, planul fiind depasit doar la numarul de disponibilizati.

In rest, e bine. PNL si PD se lupta pentru putere, Alianta isi da duhul, Justitia face in pantaloni, iar Nastase, atent, "pune" de un vernisaj ca sa-si bata joc de Macovei, avand votul de la Camera de partea lui.