Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a blocat conturile a 1.195 de societati comerciale, care au datorii de aproape 11 milioane lei si 19,5 milioane dolari. Creantele debitorilor sunt preluate de catre AVAS de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de la trei banci cedente.

Printre debitorii ale caror conturi au fost blocate se afla societatile Contrasimex B din Ploiesti, Comcereal Dolj, Progresul Ploiesti, Transporturi Rutiere Onesti, ACR Sucursala Gorj, CMC International Impex, C.B.

Investitii Bucuresti, Asociatia Sportiva Politehnica Timisoara, Bio Medical Group Bucuresti, Bidepa Security Bucuresti, Federal Coop Brasov si Petrom Sucursala Braila.

"Pe toti rau-platnicii care stiu ca au datorii la AVAS ii sfatuiesc sa le plateasca rapid pina la ultimul leu, conform legii.

In caz contrar avem la dispozitie si vom folosi varianta executarii silite, prin scoaterea la licitatie publica a tuturor bunurilor urmaribile pe care le detin, pina la stingerea completa a datoriei", a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

Masura popririi conturilor a fost luata dupa epuizarea celorlalte metode de valorificare. Actiunea AVAS vizeaza debitorii care au dat dovada de rea-credinta in cazul achitarii obligatiilor pe care le aveau.

Creantele debitorilor sunt preluate de catre AVAS de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de la trei banci cedente, respectiv Bancorex, BCR si Banca Agricola.

Sumele ce urmeaza sa fie incasate sunt destinate intregirii Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si diminuarii datoriei publice interne.