Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a explicat miercuri ca masura sechestrului asigurator pe actiunile societatii Rompetrol Rafinare a fost luata avand in vedere gravitatea faptelor de care sunt acuzati Dinu Patriciu, Philip Stephenson si Colin Hart.

Acestia sunt acuzati ca au creat un prejudiciu estimat la aproape 20.000 de miliarde de lei.

Masura sechestrului asigurator a fost luata ca urmare a faptului ca, prin savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si spalare de bani sub aspectul schimbarii sau transferului de bunuri in scopul disimularii sau ascunderii provenientei ilicite a bunului.

Totodata, sefii Rompetrol sint acuzati de initierea sau constituirea unui grup infractional organizat in scopul spalarii sumelor de bani obtinute in urma savarsirii infractiunilor de pe piata de capital, la care se adauga complicitate la abuz in serviciu in forma calificata contra intereselor publice, s-a produs statului, reprezentat de

Ministerul Finantelor Publice, un prejudiciu de aproximativ 19.945.000.000.000 lei.

Procurorii au instituit, in 21 februarie, prin ordonanta motivata, sechestrul asigurator asupra actiunilor detinute de Dinu Patriciu, Philip Stephenson, Colin Hart si The Rompetrol Group BV Olanda - persoana responsabila civilmente - la SC Rompetrol Rafinare SA Constanta.

Astfel, sechestrul a fost instituit pentru a impiedica instrainarea actiunilor si, implicit, pentru recuperarea prejudiciului.

Marti seara, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a pus sechestru asigurator pe 5,4 miliarde din actiunile societatii Rompetrol Rafinare aflate in proprietatea Rompetrol Olanda.

"Instituirea sechestrului asigurator a fost efectuata fara ca procurorii sa instiinteze societatea asupra acestei masuri ori asupra motivelor pentru care procurorii au dispus instituirea masurii sechestrului", se arata intr-un comunicatal The Rompetrol Group (TGR), cu sediul in Rotterdam.

Societatea Rompetrol a considerat masura "nelegala" si "netemeinica" urmand sa o conteste in instanta. The Rompetrol Group (TGR) considera ca in dosarul cauzei au fost administrate probe din care rezulta inexistenta unui eventual prejudiciu.

Miercuri dimineata BVB a anuntat oprirea de la tranzactionare a actiunilor RRC.