Societatea Academica din Romania a prezentat, joi, un Raport de analiza si prognoza in care apreciaza ca in 2006 Romania va inregistra o crestere economica rezonabila, cu o crestere a PIB de circa 4.6% si o reducere a deficitului de cont. Ingrijoreaza insa fenomenul incetinirii cresterii economice ca si productivitatea scazuta.

Un grup de noua experti consultat de SAR a estimat ca anul acesta cresterea Produsului Intern Brut va fi in medie de circa 4,6 la suta, foarte aproape de cresterea estimata pentru 2005, dar sensibil mai putin decit in 2004.

"Ritmul de crestere se mentine in continuare la un nivel acceptabil, peste media tarilor din Uniunea Europeana, dar totusi sub nivelul de crestere inregistrat de noile state membre ale UE", a apreciat Lucian Albu, de la Institutul de Prognoza Economica si unul dintre expertii SAR.

Rata inflatiei pentru acest an este estimata ca se va situa in jurul valorii de 7,1%, peste cifra luata ca obiectiv de catre Banca Nationala.

"Dezinflatia in anii ce vin este un proces foarte anevoios si de aceea tintele foarte ambitioase sint iluzorii si nu sint credibile", a apreciat economistul Daniel Daianu, cu referire la tinta inflatiei de 5% asumata de catre BNR pentru 2006.

Cursul monedei nationale in raport cu moneda europeana la sfirsitul lui 2006 va fi, in opinia SAR, in jurul valorii de 3.48 lei pentru un euro. Recomandarea SAR este in acest context mizarea in continuare pe leu pentru economisire si investitii

Deficitul de cont va fi probabil de circa 8.2% iar deficitul bugetar de 0.8%.

"Discrepanta dintre deficitul bugetar (mic) si cel de cont (mare) arata ca, la fel ca anul trecut, problema mare a Romaniei este nu atit cheltuiala guvernamentala cit slabiciunea economiei interne, care nu reuseste sa ofere pietei domestice produsele pe care aceasta le vrea si ca atare importurile continua sa creasca", considera expertii SAR.

Pe de alta parte, evolutiile pe piata de capital sint in continuare moderat optimiste. Indicele BET al Bursei de valori este estimat sa creasca in medie cu 28 la suta, mult mai putin in comparatie cu cresterea de 51 la suta inregistrata anul trecut.

Expertii SAR cred ca prioritatea guvernului trebuie sa fie sporirea veniturilor colectate la bugetul consolidat ca procent din PIB, cu cel putin 3-4% peste cele aproximativ 30% realizate acum. Aceasta datorita necesitatii de a cofinanta programele de pre-aderare si post-aderare, precum si alte politici interne care tin de alinierea la acquis-ul comunitar.

Raportul de analiza mai arata ca este foarte posibil ca unul din impozitele mari - TVA sau cota unica - sa creasca. De asemenea, este perceputa ca urgenta si necesara largirea bazei de impozitare pe venit, prin includerea veniturilor agricole si, probabil, a pensiilor mari.

Sint unele tendinte in economie care ii ingrijoreaza insa pe expertii SAR. "Factorii de decizie ar trebui in opinia noastra sa ia in calcul unele tendinte ingrijoratoare. Este vorba aici de incetinirea considerabila a ritmului dezinflatiei, cresterea rapida a deficitelor externe si slabirea drastica a cresterii productiei industriale", a spus economistul Daniel Daianu.