Banca Nationala, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor au semnat vineri un protocol pentru cooperare in vederea promovarii stabilitatii sistemului financiar.

Noile documente au ca obiectiv intarirea colaborarii dintre cele trei autoritati cosemnatare, fara prejudicierea competentelor si autonomiei acestora. Sunt stabilite prevederi ce stipuleaza tratarea intr-o maniera eficace si coerenta a problemelor intersectoriale si aranjamente practice de conlucrare.

Actualul protocol, fata de unul anterior semnat in aprilie 2002, precizeaza in mod mai clar principiile in baza carora se va desfasura colaborarea intre partile cosemnatare: delimitarea responsabilitatilor; transparenta si cooperare in procesul de elaborare a initiativelor legislative si a reglementarilor specifice; schimb continuu de informatii in conditii de confidentialitate.

Protocolul prevede totodata crearea unor grupuri de lucru interinstitutionale si elaborarea procedurilor de functionare a acestora.

In acest sens, s-a decis constituirea a cinci comitete tehnice cu caracter permanent, care acopera problematica principalelor domenii de interes pentru cele trei autoritati, respectiv: Comitetul de Stabilitate Financiara; Comitetul de Supraveghere si Control; Comitetul de Reglementare; Comitetul Sisteme de Plati; Comitetul Statistici Financiare.

Cele cinci comitete urmeaza a se infiinta imediat dupa intarea in vigoare a protocolului iar functionarea lor se va desfasura in baza regulamentelor pe care acestea le vor elabora. De asemenea, protocolul permite si infiintarea unor comitete ad-hoc, in functie de necesitatile care se vor manifesta.