Cresterea substantiala a numarului de investitori, a tranzactiilor zilnice si a capitalizarii sunt doar cateva dintre obiectivele pe care conducerea BVB si le propune pentru urmatorul mandat. BVB a organizat miercuri o conferinta de presa in care au fost prezentati noii membri ai Consiliului de Administratie.

Unul din punctele fierbinti ale discutiei l-a constituit actul normativ al Guvernului care propune limitarea pragului de detinere la SIF-uri.

Septimiu Stoica, noul presedinte al Consiliului de Administratie al BVB a declarat ca pe perioada mandatului sau obiectivele tintesc atingerea unui numar de 300 de mii de investitori la Bursa, fata de 12 mii cat exista in prezent, o suma a tranzactiilor zilnice de peste 50 de milioane de euro si nu in ultimul rand o campanie de presa care sa informeze populatia asupra mecanismelor de desfasurare a activitatilor bursiere.

Prezent la conferinta de presa, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget Finante a avut un discurs dur la adresa colegilor sai pe care ii acuza de atitudini populiste cel putin in ceea ce priveste adoptarea actului normativ ce va reglementa pragul de detinere de actiuni la SIF-uri.

Vosganian a precizat ca in ultimile saptamani incertitudinea referitoare la acest subiect a provocat pagube de peste 200 de milioane de euro detinatorilor de actiuni la SIF-uri.

O pozitie la fel de transanta a avut si vicepresedintele BVB, Dan Viorel Paul, care compara reintroducerea pragului de 1% cu o actiune asemanatoare "nationalizarii proprietatilor private de catre comunisti". Dan Viorel Paul a declarat ca este inadmisibil ca cei care la momentul actual detin mai mult de 1% la SIF-uri sa fie nevoiti sa le vanda.

Este foarte posibil ca o inflatie de oferte de vanzare a actiunilor la SIF sa scada nepermis de mult pretul titlurilor.

Septimiu Stoica presedintele CA al Bursei de Valori Bucuresti a declarat ca se afla in discutii avansate cu o serie de firme de top din domeniul IT din Romania in dorinta infiintari unui segment separat pe BVB unde sa se tranzactioneze actiunile acestor companii.

"Nu va pot preciza numele companiilor intrucat discutiile se afla in faza incipienta si nu am primit acordul conducerii acestor firme" a mai precizat Septimiu Stoica.

"Ne propunem ca in urmatoarea perioada sa atragem sprijinul Guvernului pentru a realiza privatizarea companiilor aflate inca in posesia statului, prin intermediul BVB. De asemenea avem in vedere atragerea unui numar de peste 50 de companii private in mecanismul Bursei" a mentionat Septimiu Stoica.

Noua conducere al Consiliului de administratie a BVB este urmatoarea:

Septimiu Stoica-presedinte

Ovidiu Sergiu Pop-vicepresedinte

Dan Viorel Paul-vicepresedinte

Nicolae Alexabdru Rusu-secretar general

Dana Mitela Ionescu-membru

Petru Prunea-membru

Nilas Doralian Rares-membru

Razvan Florin Pasol-membru

Adrian Manaila-membru