In ciuda a numeroase temeri, manifestarile organizate de maghiari in Transilvania cu ocazia zilei de 15 martie s-au desfasurat in liniste. Circa 10 mii de persoane au luat astazi parte la manifestarile organizate de catre Consiliul National al Secuilor (CNS), unde s-a citit o proclamatie privind dreptul la autonomie al Tinutului Secuiesc.

In acest timp, la Cluj reprezentantul Consulatului General al Ungariei, Konya Laszlo, care a citit mesajul Budapestei in legatura cu Ziua maghiarilor, a fost huiduit de o multime de tineri, studenti ai universitatii Babes-Bolyai, sustinatori ai ideii de infiintare a unei universitati maghiare separate.

La Targu Secuiesc, la adunarea organizata de CNS, au participat delegati din Harghita, Covasna si Mures, care purtau pancarte pe care erau scrise sloganuri ce indemnau la acordarea autonomiei Tinutului Secuiesc dupa modelul Cataluniei in Spania.

Delegatia orasului Debrecen din Ungaria purta o pancarta pe care scria "Justice for Transylvania". Pe cladirile oficiale din oras, alaturi de drapelul Romaniei erau arborate steagurile Ungariei si al Consiliului National Secuiesc.

La Cluj, ca si in alte orase transilvanene, UDMR a organizat la rindul sau manifestari de comemorare a zilei de 15 martie.

"Avem forta, avem minte, avem mijloace politice" in lupta pentru autonomie, a afirmat liderul UDMR, Marko Bela prezent la Targul Secuiesc.

"Acum nu putem fi ocoliti in Romania. Fara noi nu ar fi majoritate guvernamentala, nu ar fi stabilitate.

Suntem oameni care ne tinem de cuvantul promis, dar asteptam acealasi lucru si de la partenerii nostrii romani, sa ia sfarsit odata incalcarea cuvantului dat" a mai adaugat Marko Bela, care a primit aplauze puternice din parte asistentei.

Marko a mai cerut ca toti cei care lucreaza in administratia locala sa invete limba maghiara, sustinand ca acestia sunt platiti din taxele si impozitele colectate in Tinutul Secuiesc.

"Functionarii de la ghisee stiu din nou ungureste, iar pe ce care nu cunosc limba maghiara trebuie sa-i punem sa invete. Si politistul si toti cei care mananca painea noastra. Fiindca de acum asa trebuie sa vedem lucruile: cel care este functionar aici, in Tinutul Secuiesc, mananca painea noastra.

La urma urmei isi ia salariul din impozitul nostru, al secuilor, nu din alte surse...apoi atunci sa pofteasca sa vorbeasca in limba maghiara, iar daca nu stie si e functionar, sa invete!" a mai afirmat Marko Bela citat de RGN Press

15 martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, acestia comemorindu-i pe eroii din timpul Revolutiei Ungare de la 1848-1849. Manifestari de gen sens au loc in zonele unde comunitatea maghiara este majoritara, in judete precum Covasna, Harghita, Mures, Cluj, Sibiu, Satu Mare, Salaj.