Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a blocat joi, pentru doua saptamani, tranzactionarea actiunilor detinute de International Pharmaceutical Group la producatorul farmaceutic Biofarm. Titlurile in cauza fac obiectul litigiului dintre actionar si AVAS, informeaza un comunicat al Biofarm.

"Se blocheaza, ca masura asiguratorie in vederea protectiei proprietarilor precum si a potentialilor cumparatori de buna credinta care ar intentuiona sa deruleze operatiuni cu actiunile care fac obiectul litigiului din cauza si pentru care instanta nu s-a pronuntat in mod definitiv si irevocabil, incepand

cu data de 16.03.2006 pe o perioada de doua saptamani, transferul a 3.606.080 actiuni emise de SC Biofarm SA Bucuresti, actiuni detinute de International Pharmaceutical Group LLC Nevada (fosta Shapiro Bancorp LLC)", se arata in comunicatul remis Bursei de Valori Bucuresti.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a cerut instantei anularea contractului de privatizare prin care FPS vindea firmei americane Shapiro Bancorp LLC, in iulie 1997, un numar de 3,6 milioane actiuni la Biofarm.

In 1997 pachetul de actiuni vandut reprezenta 40% din capitalul Biofarm, insa in prezent acelasi numar de titluri acopera doar 1% din valoarea totala a actiunilor companiei.

Compania Shapiro Bancorp, al carei nume este in prezent Pharmaceutical Group LLC Nevada a fost obligata in instanta sa plateasca penalitati de 24.8 milioane de dolari ca urmare a nerespectarii obligatiilor asumate contractual.

"AVAS se va putea reinscrie ca actionar la SC Biofarm SA, pentru actiunile vandute catre Shapiro Bancorp LLC, dupa comunicarea sentintei mentionate, aceasta fiind executorie", se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului.

Profitul net al Biofarm in anul 2005 a fost de 3.2 milioane de euro, in crestere cu 50% fata de 2004.

Ca urmare a a speculatiilor aparute in presa centrala compania in cauza a emis presei un

comunicat in care S.C. BIOFARM S.A. nu a fost niciodata parte implicata in contractul

de vanzare cumparare actiuni nr. 975/1997 incheiat intre Fondul Proprietatii de Stat si

Shapiro Bancorp LLC (International Pharmaceutical Group), contract care se refera la un

numar specific de actiuni.

In comunicatul de presa, reprezentantii Biofarm isi manifesta nelamurirea cu privire la actiunea inaintata de AVAS in justitie mai ales ca in 2002, APAPS (AVAS) a recunoscut performantele procesului de privatizare a S.C. BIOFARM S.A. prin acordarea unei diplome care atesta ca BIOFARM este a 3-a companie privatizata si listata la bursa