Tribunalul Bucuresti a condamnat-o, joi, pe Ioana Maria Vlas - fost presedinte al Sovinvest, la sapte ani de inchisoare in dosarul privind Fondul National de Acumulare. In acelasi dosar Nicolae Popa a fost condamnat la 18 ani de inchisoare. Acesta este disparut fara urma.

Instanta i-a obligat pe cei doi alaturi de SC Sovinvest SA, Banca Comerciala Ion Tiriac, CEC, SVM, Gelsor SA si Comisia Nationala de Valori Mobiliare la plata a 40 de miliarde ROL catre cei 13 mii de pagubiti FNA si catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare reprezentand statul roman.

Tribunalul a dispus si anularea contractului dintre CEC si Sovinvest intrucat Casa de Economii si Consemnatiuni nu a respectat Regulamentul de functionare al Fondului si prospectul de oferta publica

Ioana Maria Vlas a fost acuzata de inselaciune. Ioana Maria Vlas, in calitate de presedinte al SC Sovinvest ar fi Indus in eroare cei 13.200 de investitori ai fondului carora le-ar fi provocat o paguba de 25 de miliarde de lei vechi.

Ioana Maria Vlas mai este acuzata de redactarea si semnarea a 28 de raportari fictive referitoare la valoare fondului pe care le-ar fi inaintat CNVM dupa care le-ar fi facut publice cu ajutorul presei.

Ioana Maria Vlas se afla in arestul Politiei Romane din 27 martie 2003, cand s-a predat autoritatilor.