Oficialii UE au decis vineri sanctionare guvernului belarus pentru reprimarea sustinatorilor opozitiei . Guvernul Statelor Unite a condamnat de asemenea ferm situatia din Belarus si a anuntat ca intentioneaza sa impuna o serie de sanctiuni.

Oficialii Guvernului american au solicitat eliberarea imediata a protestatarilor retinuti de autoritatile de la Minsk in cursul zilei de vineri precum si a celor ce au fost retinuti in cursul saptamanilor premergatoare alegerilor prezidentiale.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a declarat ca administratia Bush intentioneaza sa restrictioneze accesul oficialilor belarusi pe teritoriul sau, precum si sa impuna o serie de sanctiuni de ordin financiar.

"Consiliul European a decis adoptarea unor masuri restrictive impotriva oficialilor belarusi responsabili pentru nerespectarea normelor electorale internationale, si implicit impotriva presedintelui Aleksandr Lukasenko" se precizeaza textul adoptat vineri de Uniunea Europeana.

Politia din Minsk a retinut in cursul noptii de joi peste 200 de manifestanti care protestau fata de realegera in functia de presedinte al statului, a lui Aleksandr Lukasenko.

Lukasenko, aflat de 12 ani in fruntea Belarusului a castigat duminica trecuta alegerile, obtinand un peste 80 la suta din voturile alegatorilor.