Noua organizatii neguvernamentale au lansat miercuri un apel in care constata "reactivarea strategiilor diversioniste prin care se incerca compromiterea actiunii de deconspirare a politiei politice comuniste". Diversiunea personalizarii conflictului din Colegiul CNSAS nu poate ascunde problema de fond, blocarea activitatilor de deconspirarea a Securitatii dupa 1989, considera organizatiile.

Dupa un mandat minat de conflicte, ineficienta si in absenta unui cadru legislative asigurator, CNSAS nu reusise sa isi indeplineasca obiectivul initial, se arata in apel. Revizuirea legislatiei si alegerea unui nou Colegiu aparea ca singura sansa de relansare a institutiei.

Numai ca alegerea, mai degraba conspirativa, ca presedinte al Colegiului CNSAS a lui Corneliu Turianu si respingerea lui Constantin Ticu Dumitrescu a afectat grav si putina credibilitate de care se bucura aceasta institutie.

In fata acestei situatii grave, organizatiile semnatare invita societatea romaneasca la mobilizare civica si cere fortelor politice parlamentare sa isi asume responsabilitatile ce le revin in rezolvarea crizei CNSAS.

Organizatiile semnatare sunt: Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia, APADOR – CH, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Resurse Juridice, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, Transparency International Romania