Ministerul Justitiei a transmis Ministerului Justitiei al Republicii Cehe cererea formulata de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea, prin care se solicita autoritatilor cehe preluarea executarii pedepsei de 8 ani cu inchisoarea aplicata de instantele romane cetateanului ceh Frantisek Priplata si,

totodata, arestarea acestuia pana la luarea unei decizii cu privire la preluarea executarii pedepsei.

Anterior, Ministerul Justitiei ceh comunicase Ministerului roman al Justitiei respingerea cererii de extradare a cetateanului ceh Frantisek Priplata formulata in anul 2005.

Respingerea cererii de extradare a fost motivata de Ministerul Justitiei ceh pe constatarea, de catre instanta ceha competenta, a inadmisibilitatii acesteia, in conditiile in care, potrivit legii penale cehe, cetatenii cehi nu pot fi extradati din Republica Ceha.

Autoritatile cehe urmeaza sa se pronunte asupra cererii de preluare a executarii pedepsei de 8 ani cu inchisoarea aplicata de instantele romane cetateanului ceh Frantisek PRIPLATA si, totodata, si asupra cererii de arestare a acestuia, urmand ca solutia sa fie comunicata Ministerului roman al Justitiei.

Priplata a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru instigare la asasinarea lui Virgil Sahleanu, liderul sindicatului Tepro Iasi. In luna iulie, Priplata a reusit sa fuga din Romania, ajungind in Cehia, unde cererea de extradare va fi judecata la sfirsitul acestui an.

Avocatul lui Priplata a declarat, pentru presa ceha, ca Romania a violat Conventia pentru Drepturile Omului in timpul procesului in care afaceristul ceh a fost condamnat la opt ani de inchisoare. Priplata a spus ca nu a avut un interpret in timpul procesului, iar tribunalul nu a chemat nici unul dintre martorii ceruti de ceh.

Frantisek Priplata a mai spus ca decizia tribunalului roman a fost influentata de interventii ale unor oameni politici.

In afara procesului pe care il va intenta Romaniei la CEDO, Priplata a declarat ca se va adresa Comisiei Europene, careia ii va cere sa amine aderarea tarii noastre la UE