Senatorii din trei comisii reunite au votat, miercuri, un raport favorabil proiectului de lege privind lustratia. Ei au adoptat amendamente prin care se interzice accesul la functii publice in cazul fostilor comandanti de nave si a reprezentantilor misiunilor diplomatice comerciale.

Reprezentantii Aliantei DA apreciaza aceste prevederi drept "absurde" si ca ii vizeaza pe presedintele Traian Basescu si pe fostul consilier prezidential Theodor Stolojan.

Senatorii din Comisia Juridica, de Drepturile Omului si Egalitatii Sanselor au dezbatut miercuri asupra interzicerii accesului la functii publice a altor categorii de demnitari care au facut parte din fosta nomenclatura, decat cele prevazute de textul initial al Legii Lustratiei.

Potrivit amendamentelor depuse de senatori, de la intrarea in vigoare a legii vor fi suspendati din functiile publice detinute comandantii de nave sau de aeronave care au facut politie politica, dar si loctiitorilor acestora.

Au mai fost inclusi pe lista fostii presedinti, vicepresedinti, judecatorii si procurorii care au colaborat in orice fel cu Securitatea sau cu alte servicii secrete.

Sefii misiunilor diplomatice, ministrii din aparatul central al Ministerului Afacerilor Externe, precum si sefii misiunilor diplomatice consulare si comerciale care au activat inainte de 1989 si care mai ocupa inca posturi publice vor fi, de asemenea, nevoiti sa se retraga din functii, daca au facut parte din structurile Securitatii sau au colaborat cu aceasta institutie.

Un amendament adoptat cu majoritatea voturilor senatorilor prezenti, dar contestat de initiatori, prevede sanctiunea retragerii din functii publice pentru guvernatorii si viceguvernatorii BNR care au colaborat cu Securitatea, pentru presedintii si vicepresedintii bancilor de stat si a sucursalelor acestora, precum si a persoanelor cu responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare.

Reprezentantii partidelor din coalitia de guvernamint au apreciat absurde noile amendamente la Legea Lustratiei. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a catalogat drept "absolut penibil" amendamentul adoptat de comisiile Senatului. Videanu a mai spus ca doar cine nu stie ce inseamna un comandant de nava sau de aeronava poate face asemenea amendamente.

La rindul sau, deputatul PNL, Mona Musca, a apreciat ca amendamentele din Senat sunt "absurde" si ii vizeaza pe presedintele Traian Basescu si pe fostul consilier prezidential Theodor Stolojan.