Comisia Europeana a deschis o ancheta impotriva societatilor SACEM, din Franta si GEMA, din Germania, pentru abuz de pozitie dominanta, datorita monopolului absolut pe care il detin in calitate de unici colectori ai drepturilor muzicale de autor din cele doua tari.

Ancheta este condusa de Neelie Kroes, Comisarul European pentru Competitie si se bazeaza pe doua procese pe care cele doua organisme de gestiune colectiva (OGC) le-au pierdut, dupa ce au solicitat sume nejustificate unor utilizatori de drepturi de autor.

„Aceasta ancheta demonsteaza ca pozitia de monopol pe care organismele de gestiune colectiva o detin, atat in tarile uniunii cat si in Romania, poate conduce la abuzuri repetate in dauna utilizatorilor de drepturi de autor.

Din aceasta cauza, consideram ca aprobarea ordonatei 123 fara o metodologie clara de negociere a cotelor de plata va conduce la pretentii exagerate, mult deasupra mediei europene, din partea organismelor din Romania", a declarat Radu Petric, Presedinte al Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC).

„Comisia de Cultura din Camera Deputatilor este ultimul organism care mai poate remedia aceasta problema".

Asociatia de Comunicatii prin Cablu sustine interesul titularilor de drepturi de autor si conexe din Romania, dar considera ca solutia adecvata pentru ca acestia sa-si primeasca banii cuveniti in schimbul utilizarii operelor este eficientizarea activitatii de colectare desfasurata de organismele de gestiune colectiva si nu cresterea cotelor de plata a operatorilor de cablu.

„Daca ordonanta de urgenta 123 va fi aprobata in forma initiala, o parte din banii care ar trebui sa ajunga la titularii de drepturi vor fi cheltuiti pe costuri administrative nejustificate sau se vor indrepta catre interese personale", a completat Radu Petric.

Ordonanta inlocuieste actualul colector unic cu sapte organisme separate, lucru care inseamna practic introducerea unor costuri administrative

suplimentare. De asemenea, fiecare OGC poate retine, prin lege, pentru cheltuieli administrative pana la 30% din incasari, fara a fi obligat sa justifice aceste costuri. Practic, aici se opreste o parte insemnata din banii care se cuvin de fapt titularilor de drepturi".

„Nu suntem impotriva procesului de negociere cu organismele de colectare, insa dorim sa urmam o procedura clara, care sa impiedice abuzurile. OGC-urile ar trebui de fapt sa se concentreze pe eficientizarea activitatii de colectare si nu pe promovarea unor modalitati de a incarca operatorii si publicul cu taxe mai mari.

Daca functionarii acestor organisme ar depune eforturi in acest sens, ar creste si incasarile pentru utilizarea drepturilor de autor, iar Romania nu ar mai ocupa unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste suma colectata pe cap de locuitor", a adaugat Radu Petric.