Traian Basescu a vorbit vineri la Congresul Partidului Popular European despre nevoia parteneriatelor Romaniei cu SUA si cu NATO si a dat totodata asigurari ca aderarea tarii noastre la UE la 1 ianuarie 2007 nu va genera probleme pentru Uniune.

Prezenta lui Basescu la acest congres a fost una neobisnuita pentru un sef de stat, iar faptul ca in timpul discursului a avut in spate sigla PD a dat nastere la mai multe comentarii.

In alocutiunea sustinuta in cadrul celei de a doua Sesiuni Plenare a Congresului PPE, desfasurat la Roma, T. Basescu a aratat ca participarea sa este o oportunitate de a se adresa PPE inaintea Consiliului European, din iunie a.c., cand este asteptata o decizie privind respectarea datei de aderare a Romaniei si Bulgariei, respectiv la 1 ianuarie 2007.

In context, seful statului a evidentiat responsabilitatea pe care si-o asuma Romania ca viitoare frontiera de est a UE, subliniind ca deficitul democratic, conflictele inghetate, institutiile fragile ale statului necesita o atentie deosebita si eforturi comune in viitor.

Referindu-se la rolul Europei in lume, presedintele Traian Basescu a apreciat ca aceasta trebuie sa-si afirme profilul de actor global, capabil sa actioneze rapid, sa foloseasca o voce unica si sa consolideze Politica Comuna Externa si de Securitate.

In acelasi timp, Basescu a apreciat ca parteneriatele cu Statele Unite si cu NATO isi mentin relevanta, adaugand ca profilul international al Europei se poate intari in cadrul unui parteneriat trans-atlantic puternic, detinand instrumentele necesare.

Prezenta lui Traian Basescu la Roma a fost totusi una neobisnuita, tinind cont de faptul ca Partidul Democrat aspira sa adere la PPE. "Invitatia de participare nu a fost adresata insa Administratiei Prezidentiale, ci personal domnului presedinte", a spus consilierul Adriana Saftoiu. Daca Basescu ar fi vorbit in numele partidului, acest lucru ar fi fost anticonstitutional.

Totusi, discursul presedintelui Basescu a avut loc in timp ce in spatele sau trona tocmai sigla PD, alaturi de steagul Romaniei. Mai multi lideri politici romani prezenti la Roma au salutat initiativa presedintelui de a face lobby pentru integrarea Romaniei in UE, dar au considerat o gafa prezenta siglei PD.

"Greseala pozitionarii siglei in spatele Presedintelui nu vine din partea PPE, ci a celor care au fortat nota si au impus sigla", a spus Marko Bela refuzand sa precizeze la cine face referire.