Traian Basescu a declarat vineri la intoarcerea de la Congresul PPE tinut la Roma ca toti sefii de state au avut in spate siglele partidelor din care au fost alesi. Presedintele a mai adaugat ca nu a facut nici o referire la PD in timpul discursului pe care l-a sustinut.

Traian Basescu a mai mentionat ca a fost invitat sa participe la Congresul PPE in calitate de presedinte al Romaniei si nicidecum ca fost lider al Partidului Democrat.

In cadrul discursului sustinut Basescu a subliniat necesitatea unor parteneriate strategice cu SUA si NATO si a dat asigurari ca aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007 nu va crea probleme Uniunii.

Mircea Geoana a protestat vehement fata de existenta steagului PD in spatele lui Basescu declarand ca presedintele Romaniei ar trebui sa se afle deasupra politicului. Si liderul UDMR, Marko Bela si-a exprimat nemultumirea, considerand prezenta steagului PD "drept o gafa mare".

Sorin Frunzaverde, membru PD a incercat sa gaseasca scuze acestui incident declarand ca a fost o greseala ce aprtine exclusiv organizatorilor Congresului.