Preturile apartamentelor construite inainte de ’90 vor stagna, chiriile vor creste iar randamentul investitiilor in cladirile de birouri va cunoaste o scadere de apriximativ 5-6%. Acestea sunt cateva dintre concluziile unui studiu asupra pietei imobiliare din Romania.

Compania Eurisko a lansat joi un studiu de piata asupra evolutiei si perspectivelor pietei imobiliare din Romania.

Chriile la birouri vor scadea cu 5-6 procente

Potrivit studiului unul dintre cele mai dinamice sectoare ale pietei il constituie proiectele ce dezvolta cladiri destinate birourilor. Daca la sfarsitul anului 2005 piata oferea un stoc de aproximativ 600 de mii de metri patrati, in anul 2006 este de asteptat sa se mai livreze inca 20 de cladiri care vor crea un plus de peste 170 de mii de metri patrati.

Pana la sfarsitul anului 2007 oferta de spatii de birouri va inregistra un total de un million de mp. Cererea atat pentru inchiriere va creste si ea dar nu in aceiasi masura cu oferta astfel incat nivelul chiriilor va inregistra scaderi treptate de aproximativ 5-6%.

Preturile la apartamentele vechi vor stagna

Piata spatiilor rezidentiale destinate vanzarii a avut o evolutie pozitiva pe parcursul anului 2005 inregistrandu-se o segmentare clara a diverselor tipuri de proprietati in zone bine definite. Astfel apartamentele de lux care se afla in zonele centrale si de nord se vand in acest moment la preturi cuprinse intre 1500 si 2500 de euro pe metrul patrat.

Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale au inceput sa se orienteze si catre segmental reprezentat de clasa medie pentru care se construiesc ansambluri rezidentiale in zonele din afara Bucurestiului la preturi ce nu depasesc 1200 de euro pe mp.

Astfel din totalul cererii 75% este solicitat de persoanele cu venituri medii in timp 15% este solicitat de micii investitori. Sapte procente este reprezentat de clientii de lux in timp ce doar trei la suta este cererea pentru sedii de ambasade si companii multinationale.

Tinand cont de faptul ca marea majoritate a proiectelor imobiliare gigant vor fi finalizate catre inceputul anului 2007 oferta va creste simtitor, lucru care va provoca o stagnare a preturilor apartamentelor construite inainte de 1990.

Cererea mare de spatii comerciale duce chiria in sus

In 2005 cererea pentru spatii comerciale si-a coninuat trendul crescator in principal datorita ofertei extreme de reduse. Consecinta este ca nivelul chiriilor va continua sa creasca in urmatorii ani, asta cel putin pana in momentul aparitiei unor noi centre comerciale care sa egalizeze balanta cerere-oferta.

In acest moment nivelul chiriilor pe principalele bulevarde oscileaza intre 15-100 de euro pe metrul patrat in timp ce in centrele comerciale chiria variaza intre 30 si 150 de euro pe mp.

Potrivit Eurisko aderarea Romaniei la UE va impulsiona semnificativ piata de retail datorita intrarii unor developeri europeni si nord-americani.