Este gata Franta pentru o femeie presedinte? Este intrebarea pe care si-o pun comentatorii europeni, iar presa si politicienii francezi cu atat mai mult, din momentul in care socialista Segolene Royal, presedintele consiliului regional Poitou-Charente, a devenit in mod spectaculos favorita prezidentialelor de anul viitor.

Ultimele doua sondaje de opinie arata ca Royal, din partea socialistilor, si Nicolas Sarkozy, seful Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP), aflat la guvernare, au toate sansele sa ajunga intr-un al doilea tur al alegerilor. Unul dintre sondaje, publicat saptamana trecuta de "Le Monde", sugera chiar ca, intr-un eventual tur II, Royal s-ar impune in fata reprezentantului conservatorilor.

Steaua potentialului candidat socialist, mama a patru copii, impreuna cu partenerul ei Francois Hollande, seful socialistilor, se afla in continua urcare, iar presa din Hexagon ii acorda o deosebita atentie.

Royal critica contractul primei angajari (CPA) de pe prima pagina a ziarelor si zambeste de pe coperta saptamanalelor "VSD" sau "Paris Match" - la inceputul lunii a aparut in aceeasi zi in patru reviste -, mentionand ca ar putea candida pentru presedintie, dar evitand sa anunte in mod oficial acest pas.

Avantaje si dezavantaje

In confuzia politica din Franta ultimului an, dupa revoltele din suburbii si protestele tinerilor nemultumiti de reforma muncii, scrie "International Herald Tribune", Royal este cu siguranta unul dintre putinii politicieni care au iesit cu fata curata.

Asta cu atat mai mult cu cat electoratul este deziluzionat de presedintele Jacques Chirac, dar si de personajele invechite din Partidul Socialist, aflat in opozitie.

Faptul ca este o figura noua pe scena politicii reprezinta, in acelasi timp, un dezavantaj. Atat Chirac, cat si Francois Mitterrand, predecesorul sau, au ajuns in fotoliul prezidential abia dupa cateva incercari.

Nu este nici foarte clar daca va obtine nominalizarea socialistilor pentru a participa in alegerile prezidentiale. In plus, nu a reusit pana acum sa aduca pe masa o propunere clara de eradicare a somajului sau de reformare a generosului sistem francez de beneficii sociale, iar criticii amintesc constant de lipsa sa de experienta in domeniul economic sau al securitatii.

Atacul socialistilor

Irezistibila ascensiune a lui Royal i-a ingrijorat destul de mult pe colegii sai din Partidul Socialist, care vad cum sansele lor de a fi nominalizati se micsoreaza cu fiecare sondaj de opinie.

Mai multe figuri de seama, printre care si fostul premier Lionel Jospin, scrie "The Scotsman", au solicitat o dezbatere televizata intre principalii candidati ai socialistilor, in speranta ca vor dovedi lipsa de experienta a lui Royal.

Pe de alta parte, "o femeie nu poate fi calificata (pentru functia de presedinte - n.r.) doar pentru ca este femeie, asta e un basm", a declarat un aspirant, Dominique Strauss-Kahn. Si apoi, "cine ar mai avea grija de copii", a observat, grijuliu si ironic, un alt fost premier, Laurent Fabius.

Contracandidatul Nicolas Sarkozy

Segolene Royal va fi un "contracandidat demn de luat in seama", a declarat cel care se afla in fruntea preferintelor electoratului, alaturi de reprezentanta socialistilor, ministrul de interne si liderul UMP, Nicolas Sarkozy (foto).

Nici Sarkozy nu si-a anuntat in mod oficial candidatura la presedintie, dar a avut grija sa-si zdrobeasca toti rivalii din cadrul partidului sau, indiferent daca acest lucru a presupus sustinerea unei politici in total dezacord cu cea a guvernului.

Pana de curand, principalul sau rival parea a fi premierul Dominique de Villepin, preferatul presedintelui Jacques Chirac. Demonstratiile uriase impotriva CPA si lipsa de popularitate a legii l-au aruncat pe Villepin din cursa prezidentiala, lasand loc liber pentru Sarkozy.

Articol integral in EVZ