Inca inainte ca directorul general al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA), egipteanul Mohamed ElBaradei, sa-si prezinte Consiliului de Securitate al ONU raportul cu privire la cererile ca Iranul sa-si suspende activitatile de imbogatire a uraniului, presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a respins categoric aceste cereri.

"Asimilarea de catre natiunea iraniana a tehnologiei de producere in scopuri pasnice a energiei nucleare prezinta o asemenea importanta incat ar putea schimba radical situatia mondiala", a declarat presedintele, care a adaugat:

"Republica Islamica a Iranului are capacitatea de a deveni rapid o superputere mondiala. Daca vom crede in noi insine, nicio putere din lume nu se va putea compara cu noi".

Declaratiile sale sfidatoare au anticipat continutul raportului AIEA.

Se stie ca imbogatirea uraniului este o etapa importanta in vederea fabricarii combustibilului necesar centralelor electronucleare, dar SUA si tarile vest-europene banuiesc ca Teheranul intentioneaza sa foloseasca aceasta tehnologie in scopuri militare, pentru a se dota cu arma nucleara.

Oficialitatile iraniene s-au lansat in atacuri deschise la adresa Israelului, pronuntandu-se pentru desfiintarea statului evreu si afirmand ca arsenalul nuclear israelian creeaza un dezechilibru de putere pe care lumea musulmana nu il poate tolera.

Pe de alta parte, Washingtonul si Tel Avivul nu au exclus recurgerea la forta impotriva Iranului, inclusiv prin bombardarea instalatiilor sale nucleare, daca nu va renunta la intentiile de a-si continua programul nuclear.

Articol integral in Adevarul