Va amintiti planul dlui Basescu de a desfiinta Senatul? I s-au opus, pe atunci, nu doar membri importanti ai presei si societatii civile, si subsemnatul, dar si, din sfera politica, liderii Partidului National Liberal si parlamentari de toate culorile. Intre timp, presedintele pare sa fi uitat de acest plan.

Are acum un prilej sa si-l reaminteasca si mai are un argument puternic care pledeaza pentru. Unul oferit de liderii Partidului National Liberal si de parlamentari de toate culorile.

Acestia spun, cu un ton impaciuitor, ca pina la urma nu e chiar atit de grav ca un senator si-a cedat locul din plen unei alte persoane, care a ajuns chiar in situatia de a vota.

Or, chiar daca acest argument pledeaza pe undeva in favoarea dnei Nicolai, el pledeaza mult mai energic si mai explicit in defavoarea Senatului. Daca nu conteaza cine voteaza acolo atunci nu conteaza nici cum se voteaza si ce rezultat are votul.

In acest caz, ce rol mai are institutia respectiva cu totul? Incidentul nu poate fi considerat lipsit de importanta, altfel decit considerind institutia in care s-a produs cel putin la fel de lipsita de importanta. Parlamentari de toate culorile, dl Antonescu, dl Bolcas, dl Kelemen, dl Ponta s.a., vorbesc mereu de lipsa de respect care se arata acestei institutii.

E foarte adevarat ca Parlamentul nu este deloc respectat, si la fel de adevarat este ca asta e un lucru rau. Dar e complet ridicol sa pretinzi ca ar putea sa existe un respect pentru o institutie diferit de respectul fata de persoanele care o compun si o conduc. Si este la fel de ridicol sa ceri altora sa respecte o institutie careia nu-i arata respect tocmai persoanele care o compun si o conduc.

Nu latura penala a actului facut de respectiva nepoata este problema aici; problema este conduita politica a matusii-senator, teribilul dispret pe care dna Nicolai l-a aratat institutiei din care face parte. Dna Nicolai trateaza mandatul senatorial ca un fel de slujba la jumatate de norma.

O slujba de la care poti oricind sa dai o fuga pentru o discutie, lasind pe altcineva sa-ti tina locul. Nu doar episodul in sine demonstreaza un comportament deplorabil al dnei senator, ci si faptul ca nu a parut sa si-l reproseze sau sa-l scuze, la modul serios si sincer, o data ce a fost descoperit. Iar acestui comportament s-au raliat atit colegii din Senat, cit si cei din partid.

Este un proiect PNL, unul valoros, promovarea unei democratii parlamentare, cresterea rolului si prestigiului acestei institutii. Insa nu vad cum ar putea acest partid sa pretinda ca sustin sincer un astfel de proiect, daca permit unui coleg sa calce institutia in picioare.

Nu vad cum pot spera sa convinga populatia sa creasca rolul sau prestigiul unei institutii pe care propriii membri o trateaza ca pe o gluma. Daca acestia sint prietenii Parlamentului, atunci institutia nu mai are nevoie de inamici.