Senatorul PNL, Norica Nicolai isi asuma vina si isi exprima regretul, intr-un comunicat trimis presei, pentru ca a acceptat prezenta unei persoane straine in plenul Senatului.

"Doresc sa precizez ca imi asum vina si regret faptul ca am acceptat prezenta unei persoane straine in plenul Senatului. Totodata, cer scuze colegilor senatori pentru faptul ca gestul meu a adus atingere imaginii Parlamentului", arata comunicatul.

Norica Nicolai a anuntat ca lipseste de la sedinta de marti a Senatului pentru ca s-ar fi imbolnavit de inima:

"As fi dorit sa fiu prezenta in plenul Senatului pentru a face o declaratie politica in legatura cu incidentul petrecut in sala de sedinte a acestei Camere a Parlamentului, in ziua de 26 aprilie.

Din pacate, urmare a acestei situatii, starea sanatatii mele s-a deteriorat, iar diagnosticul de cardiopatie ischemica si angor (ce poate fi confirmat prin certificat medical) nu-mi permite sa particip la lucrarile plenului de astazi, luni, 2 mai 2006" precizeaza comunicatul.

Premierul Calin Popescu Tariceanu ii ceruse tot marti, Noricai Nicolai sa faca o declaratie "lipsita e orice echivoc in care sa-si manifeste regretul fata de acest incident".

De altfel, Biroul permanent al Senatului a discutat, marti, cazul senatorului Norica Nicolai, care a permis nepoatei sale sa isi exercite dreptul de vot in camera superioara a Parlamentului dar nu a luat nici o decizie de sanctionare a doamnei Nicolai iar cazul a fost trimis la Comisia juridica, de disciplina si imunitati.

Vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu, senator PNL, este de partea Noricai Nicolai si sustine ca o sanctiune se poate da numai dupa ce se constata ca a avut loc o fapta care constituie fie incalcarea prevederilor statutului PNL, fie o incalcare a altor regulamente.

"In cazul Noricai Nicolai, am considerat ca cea mai potrivita metoda este sa cerem ca la Comisia Juridica, pentru discipina si imunitati sa se faca o evaluare foarte atenta a ceea ce s-a intamplat. Dupa ce vom avea aceast raport al comisiei urmeaza sa decidem si noi pe linie de partid care ar trebui sa fie reactia noastra", a declarat Melescanu.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, spune va fi analizat cazul la Comisia Juridica iar aceasta va face un raport pe care il va prezenta Biroului Permanent.

"In momentul cand dvs ati filmat cazul, nu era problema de vot. Ati filmat cum se juca pe aparat. Trebuie sa rezolvam toate lucrurile cu calm pentru a rezolva situatia (...). Deja s-au luat masuri. La intrare vom avea functionari publici.

Am stabilit de comun acord ca sa se modifice accesul in sala de plen: fie sa interzicem complet accesul, cu exceptia reprezentantilor guvernului care sustin proiectele de legi si ai aparatului tehnic necesar, fie sa mergenm pe formula de ecusoane pentru sefii de cabinet consilierii senatorilor".

Senatorul PRM, Gheorghe Funar, a solicitat sanctionarea Noricai Nicolai in conformitate cu art. 196 si 201 din Regulamentul Senatului, adica un avertisment public scris si sa nu poata reprezenta Senatul Romaniei tip de trei luni, nici pe plan intern si nici pe plan extern.

Regulamentul Senatului interzice prezenta persoanelor straine in plen precum si posibilitatea ca acestea sa voteze. Pentru cazul Nicolai, nu exista sanctiuni clare in regulamentul Senatului, dar senatorii sunt dispusi sa il schimbe.