Societatea Academica din Romania a lansat miercuri un Raport de Avertisment in care argumenteaza ca factori externi, mai curand decit interni, sunt responsabili pentru amanarea certitudinii lui 1 ianuarie 2007 ca data de aderare la UE. SAR avanseaza si o lista de sase propuneri pentru depasirea acestui impas.

In raportul intitulat "Europa ne impinge in zona incerta. Ce putem face?", SAR sustine ca invocarea in mod iresponsabil a diferite scenarii de destabilizare politica si de franare a luptei anticoruptie dupa raportul din mai, chiar de catre clasa politica de la Bucuresti, a oferit adversarilor aderarii Romaniei si Bulgariei pretextul necesar unei amanari.

Presedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, propune sase masuri concrete pentru ca Romania sa obtina o data favorabila la Consiliul European din iunie 2006.

Astfel, in opinia sa este nevoie de oferirea unei garantii solide de stabilitate politica, prin angajamentul principalilor actori ca vor coopera in cadrul coalitiei actuale, in schimbul unei date de aderare precizate acum si a prezentei noastre in buget.

In al doilea rind este nevoie de deblocarea proiectelor anticoruptie stopate, astfel ca ele sa poata fi realizate pina la Consiliul European din iunie, in primul rind a Agentiei de Integritate.

In plus trebuie retras orice proiect de schimbare la DNA ca si realizarea de aliante cu partide sau lideri extremisti din partea partidelor sau liderilor integrati in diverse internationale de partid.

SAR mai propune reintrarea in grafic la masurile intirziate la agricultura si colectarea TVA, deoarece "orice intirziere va fi folosita ca pretext de cei care vor sa ne amine".