Procurorii anticoruptie au dispus joi trimiterea in judecata a lui Vasile Savu, lider sindical minier si fost deputat, pentru deturnarea unor sume necuvenite de aproape 1 miliard de lei. Dosarul a fost trimis spre solutionare la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti.

Acesta este al doilea caz major inaintat in instanta de catre DNA saptamina aceasta, dupa cel al deputatului PSD Serban Mihailescu.

Vasile Savu este presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), al Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania (CSMR).

El este acuzat de catre DNA de folosirea pozitiei sale de conducere in scopul obtinerii de bani, bunuri si alte foloase necuvenite, de fals in inscrisuri sub semnatura privata si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Mai exact, din probele administrate a reiesit ca in perioada 2002-2003, in calitate de presedinte al LSMVJ si CSMR, Savu si-a folosit influenta si autoritatea pentru a determina conducerea celor doua sindicate sa aprobe alocarea unor sume de bani din fondurile LSMVJ si CSMR, sume necuvenite, insusite ulterior de inculpat.

Prejudiciul cauzat prin aceste fapte este de 969.769.683 milioane lei. Pentru a oferi o aparenta de legalitate acestor fapte, inculpatul a falsificat diverse acte ale celor doua organizatii sindicale, cum ar fi dispozitii de plata, ordine de deplasare, referate pentru decontarea avansului.

De exemplu, in perioada 19 - 28 ianuarie 2003, inculpatul a fost invitat de Compania Nationala a Huilei Petrosani sa participe la o manifestare cu caracter economic in SUA la Las Vegas. Toate cheltuielile de deplasare, insumand 328.623.160, lei erau asigurate de companie.

In plus, a impus colegilor din consiliul de coordonare al LSMVJ sa ii aloce o suma suplimentara de 101.400.100 lei reprezentand diurna in valoare de 200 USD/zi, in conditiile in care i se asigurasera deja cheltuielile de deplasare si jumatate din cheltuielile neprevazute.

De asemenea, in mai 2002, i-a determinat pe patru dintre liderii unor organizatii sindicale afiliate sa semneze dispozitii de plata in alb care atestau ca ei ar fi primit diferite sume de bani pana la concurenta sumei de 280 milioane lei, pe care inculpatul si i-a insusit.

Incercand sa justifice suma respectiva, a depus diferite documente nelegale in contabilitatea CSMR.

La inceputul lunii martie 2003, procedand in aceeasi maniera si-a insusit suma de 300 milioane lei din fondurile CSMR. Dosarul a fost trimis spre solutionare la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti.

Procurorii au dispus, disjungerea si continuarea urmaririi penale a fostului deputat Savu Vasile, pentru posibile alte fapte de coruptie care ar fi fost savarsite in perioada cand a detinut functiile de presedinte in cele doua structuri sindicale, si anume 2000-2002 si 2003-2005.

S-a mai dispus disjungerea in vederea continuarii urmaririi penale si fata de alte persoane implicate in prejudicierea LSMVJ si CSMR (ccontabili, cenzori sau alti membrii de sindicat).

Cazul Savu este al doilea ca importanta inaintat saptamina aceasta de catre DNA. Procurorii anticoruptie au dispus, miercuri, trimiterea in judecata a senatorului PSD Serban Mihailescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.