Zvonul ca data de aderare la UE a Romaniei si a Bulgariei n-o sa mai fie anuntata la 16 mai, ci mai prin toamna a redesteptat avantul comparatiilor intre cele doua tari in privinta meritelor pentru care ar urma sa fie primite in Uniune. De ce sa ne intarzie pe noi mafiotii si coruptia din Bulgaria? e intrebarea nerostita la Bucuresti.

Dar stie cineva de fapt cine sunt mafiotii lor si in ce masura coruptia de la ei difera exact de coruptia de la noi?

Saptamana trecuta a fost plina de evenimente la Sofia. Primaria s-a mobilizat sa organizeze cat mai convingator sarbatorirea Zilei Europei, la 9 Mai, cu baloane si concerte, reproducand la fel ca si anii trecuti atmosfera de bucurie anticipata a aderarii.

In aceeasi zi insa era demis vicepresedintele Fondului de Stat pentru Agricultura, Krasimir Nedelcev, acuzat ca a luat mita si a dosit 183.000 de euro din fondurile SAPARD de impartirea carora era responsabil.

„N-o sa lasam ca viitorul agriculturii bulgaresti in UE sa fie afectat de asemenea actiuni“, a zis ministrul agriculturii, Nihat Kabil, furios ca scandalul a intervenit chiar dupa ce, la sfarsitul lui aprilie, Ministerul de Interne anuntase ca nu mai putin de 9 milioane de euro din fondurile SAPARD destinate Bulgariei au fost deturnate in timp prin diverse metode.

Surpriza cea mai mare a venit insa de la Bruxelles, de unde presa occidentala a relatat ca asa de asteptatul raport din 16 mai al Comisiei Europene fie n-o sa precizeze data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei, fie o sa-i anuleze efectul prin anuntul ca o serie de fonduri europene nu vor mai fi alocate celor doua tari daca reformele nu continua dupa programul stabilit.

Din aprilie, o serie de experti ai UE, citati in aceeasi presa occidentala, incepusera deja sa puna la indoiala ideea aderarii Bulgariei, cu motivul ca inalti oficiali bulgari ar avea legaturi cu mafia locala, iar aceasta ar insemna ca atat fondurile europene, cat si informatiile sensibile dezvaluite autoritatilor bulgare dupa integrarea in UE ar putea sa ajunga in posesia mafiotilor, daca nu cumva au ajuns deja.

Cea mai coerenta expresie a acestor temeri a fost raportul intocmit de expertul judiciar german Klaus Jansen pentru Comisia Europeana despre situatia justitiei si sistemul anticoruptie din Bulgaria.

Raportul, care califica drept „haotice“ actiunile impotriva crimei organizate si a coruptiei, conchide ca Bulgaria nu e deloc pregatita sa intre in UE la 1 ianuarie 2007 si ca a fost o greseala ca Bruxellesul sa garanteze acestei tari viitoarea calitate de membru al Uniunii.

Previzibil intrucatva, guvernantii de la Sofia s-au aratat indignati si au respins acuzatiile, plangandu-se chiar la comisarul UE pentru justitie, Franco Frattini, care in diversele intalniri oficiale cu bulgarii nu s-a aratat niciodata asa de critic.

Previzibil intrucatva, guvernantii de la Sofia s-au aratat indignati si au respins acuzatiile, iar masinaria de PR bulgareasca s-a pus in miscare. Mark West, expert al USAID Judicial Strengthening Initiative de la Sofia, a publicat in Financial Times o scrisoare unde spunea ca presa internationala vede numai partea negativa a lucrurilor si neglijeaza rezultatele reformelor din justitie.

„Sunt circa 1.600 de judecatori in Bulgaria si alte cateva mii de functionari in justitie, in peste 150 de tribunale, iar sa lucrezi cu acesti oameni inseamna sa pricepi ca reforma judiciara reuseste in aceasta tara“, scrie expertul, adaugand ca USAID lucreaza in Bulgaria cu 32 de tribunale partenere, care si-au insusit deja cele mai bune practici europene si americane in materie.

Articol integral Business Magazin