Duminica in Muntenegru are loc un referendum in urma caruia urmeaza sa se decida daca micuta republica iugoslava va continua sa ramina intr-o uniune statala alaturi de Serbia. Pe masura ce se apropie sfarsitul campaniei pentru referendum, chiar si cantaretii de muzica pop contribuie la atragerea alegatorilor nehotarati. Destramarea Iugoslaviei pare sa se apropie de ultimul act.

Un reportaj publicat de Reteaua Balcanica de Investigatii Media (www.birn.eu.com)

„Nimeni nu ne va acorda suveranitate statala daca nu luptam noi insine pentru asta,” striga un tanar catre un grup de reporteri si spre trecatori intr-o intersectie din Niksic, al doilea oras ca marime din Muntenegru.

„Aceasta este ultima noastra sansa,” continua acesta sa strige dintr-o masina veche din care flutura steagul rosu-aprins muntenegrean cu stema auriu-galbuie in mijloc. „Nu vom mai permite Serbiei sa ne conduca.”

In urma sa vin alte zece masini din care pasagerii flutura steaguri si bannere, claxonand intens pe strazile din Niksic, cu putin inainte de mitingul pro-independenta ce a atras aproximativ 30.000 de sustinatori.

Pe 21 mai, alegatorii din Muntenegru vor raspunde cu da sau nu intrebarii „Vreti ca Muntenegru sa fie un stat independent cu legitimitate internationala deplina?”

Va fi o zi a judecatii pentru fragila uniune statala cu Serbia, uniune ce a luat nastere in urma unor presiuni puternice din partea autoritatilor de la Bruxelles, in anul 2002.

Va fi o zi a socotelilor si pentru premierul muntenegrean Milo Djukanovic care a condus coalitia de guvernare formata din Partidul Democrat al Socialistilor, DPS, Partidul Social Democrat, SDP si din reprezentanti ai minoritatii albanezilor, obiectivul sau - stabilit inca din anii ‘90 - fiind separarea de Belgrad.

Dupa ce Muntenegru s-a alaturat uniunii statale cu Serbia, Djukanovic a fost nevoit sa amane referendumul de independenta pentru trei ani - conditie impusa de Uniunea Europeana.

Dupa expirarea acestui termen, pe 3 martie, acesta a anuntat organizarea unui referendum potrivit regulamentelor UE, sustinute, de asemenea, si de opozitia pro-uniune.

Slobodan, in varsta de 50 de ani, muncitor la compania producatoare de otel din Niksic, spune ca isi doreste ca relatiile cu Serbia sa ramana asa cum sunt.

El a invocat legaturile istorice si culturale, de limba comuna si de aceeasi credinta ca principalele motive pentru care nu doreste separarea statului Muntenegru.

„Suntem aceeasi natiune, vorbim aceeasi limba, avem aceeasi religie ortodoxa si avem aceleasi obiceiuri ca sarbii din Serbia,” spune el. „De ce sa ne separam doar pentru a-i face pe plac lui Djukanovic si sa-i permitem sa isi faca propriul sau stat?”

Slobodan a parasit intersectia din centrul orasului, invadata de sustinatori ai independentei, pentru a se intoarce acasa in suburbia Dragova Luka.

El nu a dorit ca prezenta sa sa contribuie la impresia unei prezente masive a sustinatorilor independentei la miting.

Cele doua tabere au organizat pana acum mitinguri in peste 21 de orase din Muntenegru. Unionistii, sustinatori ai uniunii statale, nu au fluturat steaguri rosu-aurii muntenegrene, ci tricolorul uniunii statale.

Spre deosebire de tanarul din Niksic, sustinator al independentei ce purta un tricou pe care scria „Da”, tricourile unionistilor afiseaza cuvintele „Raspunsul meu final e NU”.

Unii unionisti purtau tricouri cu imagini ale suspectilor de crime de razboi Radovan Karadzic si Ratko Mladic. Ei cantau cantece traditionale sarbe, strigand, de asemenea, sloganuri precum „Acesta nu este Muntenegru, ci fortareata eroica sarba.”

Unul dintre cantecele lor spune „Nu, nu vreau sa ne despartim/Suntem doua-ntr-unul, ne potrivim/Ca marea si soarele/Ca tine cu mine!”

Televiziunea muntenegreana le acorda insa putin timp, preferand sa difuzeze cantece pop ce glorifica statul muntenegrean, indemnand populatia sa sustina independenta.

Unul dintre aceste cantece, al lui Slaven Knezevic, sarbatoreste viitorul stat muntenegrean. „Fie ca soarele tau sa straluceasca intotdeauna, singurul meu taram,” sunt cuvintele acestuia. „Fii curajos, fii mandru si apara-ti gloria castigata de-a lungul secolelor, singurul meu taram...”

Pietele oraselor din Muntenegru sunt pline de afise ce indeamna la declararea independentei. Principalul mesaj este de a vota „Pentru Muntenegrul pe care il iubim”. Pe aceste afise, personalitati marcante ale vietii publice, precum si sportivi renumiti indeamna cetatenii sa voteze pentru independenta.

La Cetinje, fosta capitala muntenegreana ridicata la poalele muntelui Lovcen, atitudinea predominanta este de pro-independenta.

„Vreau sa redobandim suveranitatea statala ce a fost abolita cu brutalitate in 1918 de catre armata sarba ce a ocupat Muntenegrul dupa primul razboi mondial,” spune Nikola, ospatar muntenegrean.

„Ii datorez asta strabunicului meu care si-a dat viata pentru acest stat. Nu urasc Serbia. Vreau doar sa fim proprii conducatori ai pamantului nostru,” a precizat el, cu lacrimi in ochi.

In timp ce reprezentantii celor doua tabere din Muntenegru isi asigura sustinatorii ca vor invinge, rezultatul ramane incert.

Tabara pro-independenta are nevoie de 55% dintre voturi pentru a putea declara independenta statala - acesta fiind pragul impus de catre UE. O simpla majoritate nu va fi de ajuns.

Insa cele mai recente sondaje de opinie le acorda sustinatorilor independentei un avans destul de mic, avand intre 52 si 57 de procente dintre optiunile de vot. Sunt aproximativ 485.000 de alegatori inregistrati in Muntenegru, o tara a carei populatie este de aproximativ 650.000 de locuitori.

Prezenta la vot este estimata la peste 85%, tabara pro-independenta avand nevoie de 40.000 de voturi mai mult decat cea opozanta, sau 10 procente, pentru a-si atinge tinta.

Blocul pro-independenta este optimist. Liderul acestuia, Djukanovic spune ca o majoritate confortabila a alegatorilor va atrage superioritatea voturilor pro-independenta.

„Asa cum am anuntat la inceputul campaniei, ne apropiem de o majoritate de 60%,” a declarat acesta la inceputul saptamanii.

Rivalii, din miscarile pro-uniune cu Serbia, respectiv Partidul Socialist al Poporului - SNP, Partidul Poporului Sarb - SNS, Partidul Democrat din Serbia - DSS si Poporul Partidului - NS, sunt la fel de siguri ca vor avea castig de cauza.

„Suntem destul de multi sa spunem Nu, de aceasta data,” a declarat Adrija Mandic, presedinte al SNS in cadrul unei reuniuni organizate recent la Niksic.

Liderul opozitiei, Predrag Bulatovic, presedinte al SNP, a avertizat ca 21 mai nu este doar ziua optiunii pentru independenta.

„Nu este o decizie in legatura cu independenta Muntenegrului, ci daca Muntenegrul va deveni statul privat al lui Djukanovic,” a declarat acesta in cadrul unui duel televizat cu premierul pe 16 mai.

Sustinatorii sai din Kolasin, o statiune turistica din nordul tarii, inconjurata de muntii Bjelasnica, sunt de aceeasi parere.

Ei se tem ca o noua granita va ameninta legaturile cu familia si accesul la educatie si asistenta medicala in Serbia.

Milorad, in varsta de 25 de ani, functionar public din Kolasin, spune ca nu isi poate imagina Muntenegrul ca stat independent.

„In afara de legaturile noastre istorice cu Serbia, trebuie sa retinem ca 90% dintre turistii pe timp de iarna vin din Serbia, la fel ca 60% dintre cei din timpul verii,” spune acesta.

Milorad precizeaza ca multe companii muntenegrene, precum compania de bere din Niksic, isi vand produsele in Serbia, multi muntenegreni avand rude apropiate acolo. „De ce ar trebui sa infiintam granite statale?” intreaba acesta, in timp ce bea o cafea in una dintre multele cafenele ale statiunii.

Pentru a risipi temerile ca noile granite vor destrama familii si vor indeparta prieteni din regiuni de peste granita, sustinatorii independentei au precizat ca statul independent muntenegrean ar pastra granite deschise, incurajand circulatia persoanelor, a bunurilor si a capitalului, in special cu Serbia.

„Relatiile cu Serbia se vor conforma, in mod cert, standardelor Uniunii Europene,” a declarat saptamana trecuta presedintele muntenegrean Filip Vujanovic.

„Dorinta mea este ca relatiile dintre noi sa fie potrivit unor standarde mult mai inalte, lucru care ar trebui sa fie absolut necesar datorita apropierii dintre aceste doua state.”

Presedintele a declarat ca nu exista nici un pericol ca Muntenegrul si Serbia sa mearga pe drumuri diferite dupa separare. De fapt, a spus el, la fel ca doi frati, ar fi unul alaturi de celalalt, fiecare insa in locuinta sa.