Veniturile realizate de cetatenii statelor balcanice aflati la lucru in strainatate contribuie substantial la cresterea economica a tarilor de origine, informeaza Bloomberg citand un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Potrivit raportului in 2005 muncitorii aflati la munca in stainatate au trimis acasa peste 20 de miliarde de dolari, suma fiind relativa totusi tinand cont ca exista multiple cai neoficiale prin care se pot trimite banii.

In cazul Moldovei spre exemplu banii trimisi de muncitorii din stainatate reprezinta aproape 30% din valoarea Produsului Intern Brut. O situatie similara se intalneste si in Albania, Bosnia Hertegovina, Serbia, Muntenegru si Tadjikistan unde sumele provenite din banii “capsunarilor” constituie aproape 10% din PIB-ul respectivelor tari.

In aceste tari fluxul de valuta provenita de la cetatenii aflati in strainatate depaseste cu mult valoarea investitiilor straine. Nu acelasi este cazul tarilor recent aderate la Uniunea Europeana unde sumele de bani trimise de cetateni acasa reprezinta sub 2% din PIB.