Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI l-a audiat joi, pe directorul Serviciului de Informatii, Radu Timofte, in cazul raportului desecretizat al institutiei privind gripa aviara. Intalnirea a avut loc la sediul SRI.

Dupa doua ore si jumatate de discutii cu Radu Timofte, Comisia Parlamentara pentru controlul activitatii SRI nu a reusit sa se lamureasca cum au ajuns informatiile din Brasov referitoare la gripa aviara in nota facuta publica de SRI. Nu s-a aflat inca cine este vinovat de gafele din raport si nici de ce au fost desecretizate informatii insuficient verificate.

”Ne lipseste esentialul: cum s-a derulat ajungerea informatiei de la nivelul de baza pana la centru, cum s-a facut verificarea in zonele respective si cum a ajuns pana la centru, ori lucrul asta numai din raportul de ancheta il vom putea stabili (…).

Am senzatia ca raportul SRI inca nu spune tot”, a declarat Radu Stroe, presedintele Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI.

Senatorul PNL a admis ca situatia generata de raportul SRI privind gripa aviara este “o trista realitate” pe care o condamna dar considera ca nu a fost vorba de o dezinformare a SRI in acest caz.

“Aici nu este vorba de dezinformare. SRI in aceasta zona are foarte putine competente si anume pe cea a securitatii alimentare si sigur ca in momentul in care s-a declarat inchisa gripa aviara la o anumita data, cu siguranta ca relaxarea a survenit probabil pe toata zona, inclusiv a administratiei centrale si, credem noi, si pe zona SRI. Dar culpa nu este aici, aici sunt numai balbele”.

Stroe a evitat insa sa spuna a cui este vina pentru gafele strecurate in nota facuta publica de SRI:

”Noi am facut o trecere in revista. O sa va dam un comunicat. Va urma o discutie, dar asteptam intai rezultatele anchetei de la SRI dar, repet, ei avizeaza numai modul in care SRI a lucrat si a elaborat acea nota de informatie”.

Intrebat daca crede ca directorul SRI, Radu Timofte, ar trebui sa-si dea demisia, Radu Stroe a raspuns ca problema nu este persoana acestuia ci imaginea SRI.

“Serviciul se afla intr-o grava criza de imagine; vor fi foarte aspru sanctionati cei care au contribuit la aceasta stare de lucruri, dar nu putem arunca in derizoriu singurul serviciu de informatii romanesc”.

Referitor la faptul ca SRI nu ar fi verificat informatiile referitoare la gripa aviara pe care le-a trecut in nota respectiva, Stroe a spus ca “SRI este doar un serviciu de informatii; el nu produce probe. Ne luptam sa nu se intample lucrul acesta cu serviciul de informatii.

Cei care trebui sa ia in considerare informatiile SRI, unele mai bune, mai complete, altele mai putin complete, sunt factorii abilitati in stat”, dar a admis ca ar fi putut fi informatii insuficient verificate.

Radu Stroe a declarat ca nu exista pana acum elemente, dovezi care sa arate ca vinovate de reizbucnirea aviarei ar fi Ungaria si Slovacia.

“Eu si acum consider ca a fost o eroare fie si simpla legatura a ceea ce se intampla cu gripa aviara legat de Ungaria, de Slovacia, insa, in acelasi timp, mai sunt si alte rapoarte pe care le au alte institutii statului; si ele vor trebui sa dea socoteala la un moment dat. Ma refer la ANSV, in primul rand”.

Radu Stroe a declarat ca in aproximativ zece zile va fi elaborat un raport al Comisiei de ancheta de la nivelul SRI privind nota desecretizata referitoare la gripa aviara.

SRI a desecretizat, in urma cu doua zile, o nota privind posibile cauze ale aparitiei recentelor focare de gripa aviara in tara noastra, in care se arata ca “nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei focarului in urma unor importuri de pasari”, in principal din Ungaria si Slovacia, afirmatii care au agitat spiritele atat in cele doua tari cat si in randul oficialilor europeni.

Raportul SRI a fost dur criticat atat de presedintele Traian Basescu, cat si de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Directorul Sectiei Judetene de Informatii Brasov, Maricel Gavrila a fost eliberat din functie din cauza "disfunctiilor manageriale manifestate in activitate", a decis miercuri Biroul Executiv al Consiliului Director al SRI.