Doua cutremure de proportii au zguduit, duminica, zona Pacificului de Sud, insa nu exista informatii privind pagube materiale insemnate sau victime, iar cercetatorii nu au inregistrat o intensificare a activitatii seismice in zona, scrie Reuters.

Seismele produse in Insulele Tonga si in Papua Noua Guinee, la un interval de numai zece minute unul de celalalt, nu au avut legatura cu puternicul cutremur de sambata, din insula indoneziana Java, si care a facut peste 3 000 de victime, au spus seismologii.

Nici unul dintre cutremurele de duminica, produse la o mare adancime a scoartei terestre, nu a generat o alerta de tsunami, a anuntat Centru de avertizare impotriva valurilor tsunami, din Hawaii.

Cutremurul de pe Insulele Tonga, unde locuiesc circa 115 000 de persoane, a avut magnitudinea de 6,7 pe scara Richter si s-a produs la ora locala 16.36, au anuntat centrele de seismologie din Statele Unite si Australia.

El a survenit la numai zece minute dupa ce un alt cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richer a avut loc in Papua Noua Guinee, unde se afla una dintre cele mai active regiuni seismice din lume.

Epicentrul cutremurului din insulele Tonga a fost localizat la circa 145 de kilometri nord-est de capitala Nuku'alofa si pare sa fi avut legatura cu o miscare telurica mai importanta, cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richer, produsa in 3 mai si care a provocat pagube importante.

Seismul din 3 mai a generat un mic val tsunami, de circa o jumatate de metru inaltime, si a facut panica in Pacific, unde oamenii isi amntesc inca de devastatorul val seismic din decembrie 2004, care a ucis 230 000 de persoane, lovind litoralul mai multor tari din Asia.

Papua Noua Guinee este una dintre cele mai active regiuni seismice din lume, unde se afla circa 75 la suta din vulcanii activi si inactivi din lume.