Omul de afaceri Ovidiu Tender va fi cercetat in continuare, in dosarul RAFO, in stare de arest. Dupa ce le-a scapat printre degete la tribunal, unde omul de afaceri a fost pus in libertate, ieri, procurorii DIICOT au reusit sa rastoarne situatia. Curtea de Apel Bucuresti, in recurs, a dispus, definitiv, prelungirea cu inca 30 de zile a mandatului de arestare a controversatului om de afaceri.

Se pare insa ca instanta de recurs a trecut prea usor peste motivarea judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, care, dupa doua zile de studiere a dosarului, au stabilit ca Ovidiu Tender poate fi anchetat in stare de libertate.

Astfel, unul din aspectele constatate de judecatorul Tribunalului Bucuresti care a analizat dosarul lui Ovidiu Tender este acela ca hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus initial masura arestarii preventive a omului de afaceri este nula absolut! Fapt care daca ar ajunge pe masa judecatorilor europeni ar face ca Romania sa piarda la CEDO un nou proces.

Concret, trimiterea dupa gratii a lui Ovidiu Tender a venit in urma solicitarii procurorilor DIICOT de inlocuire a masurii obligarii de a nu parasi tara cu masura arestarii preventive.

Arestarea s-a dispus prin incheiere in Camera de Consiliu, si nu in sedinta publica, asa cum prevede imperativ legea penala! Potrivit motivarii prin care s-a respins propunerea de prelungire a arestarii preventive a lui Tender, regula generala este aceea a publicitatii sedintelor de judecata, regula a carei incalcare atrage nulitatea absoluta! Potrivit Codului de Procedura Penala, incalcarea

acestui principiu atrage nulitatea absoluta a actului de procedura, in speta a mandatului de arestare preventiva! Potrivit aceleiasi motivari, Tribunalul Bucuresti a apreciat ca probele stranse pana in prezent de organele de cercetare penala nu justifica presupunerea ca inculpatul Tender ar fi savarsit infractiunile pentru care este cercetat.

Potrivit judecatorului, in cauza exista indicii, dar acestea nu sunt temeinice si ridica serioase probleme sub aspectul calificarii lor juridice. Asta pentru ca faptele pentru care este cercetat inculpatul sunt circumscrise unor operatiuni comerciale, in actele de procedura efectuate de procuror nefiind mentionate concret textele de lege incalcate.

Articol complet in Gandul