Piata imobiliara din Bulgaria a devenit una dintre cele mai atractive pentru investitori datorita ritmului de crestere accelerat dar mai ales datorita preturilor ce se mentin inca la un nivel inferior celor din alte capitale europene precum Praga, Bratislava sau Bucuresti.

In ultimii 12 anii preturile au crescut permanent se arata intr-o analiza a site-ului Novinite.com. Potrivit unui raport al Institutului National de Statistica din Bulgaria in ultimul an preturile au crescut cu aproximativ 36%.

In timp ce pretul mediu pentru un metru patrat in Bucuresti e de aproximativ 850 de euro, iar in Praga depaseste 1500 de euro, in Sofia metrul patrat se vinde in medie cu aproximativ 600 de euro.

Unul din principalele avantaje ale Bulgariei il reprezinta in continuare turismul, activitate care a fost puterrnic sustinuta inca din perioada comunista, fiind principalul mijloc de atragere de valuta. Astfel, proprietatile imobiliare situate in apropierea statiunilor turistice sunt la mare cautare mai ales de catre agentiile imobiliare din Malta si Irlanda.

Dintr-un total de 22 de mii de tranzactii imobiliare inregistrate in 2005, 23% au implicat cetateni straini, valoarea totala a tranzactiiilor depasind patru miliarde de euro.

Unul din factorii ce conduc la cresterea preturilor imobiliare il constituie anuntata aderare la Uniunea Euroepana existand similitudini puternice intre asteptarile romanilor si cele ale vecinilor nostri de la sud de Dunare.

„Daca preturile sunt atat de mici tendinta oamenilor e de a crede ca aderarea va produce un boom” e de parere Milan Khatri, analist financiar al unui Institut de Cercetare Economica din Sofia.

Asemanarile cu piata din Romanaia nu se opresc aici.

Dupa al doilea razboi mondial, 85 la suta din populatia Bulgariei locuia la sate insa industrializarea comunista a schimbat radical acest raport, mare parte a taranilor fiind mutati fortat in blocuri de beton, inestetice si cu un confort redus.

In acest moment locuintele cu un grad de confort sporit sunt la mare cautare.

In schimb piata chiriilor este putin dezvoltata. Bulgaria are unul dintre cele mai mare procente de proprietari raportat la numarul de locuitori. Doar 10% dintre vecinii nostri locuiesc cu chirie, investitiile facute in acest scop nefiind foarte indicate