Autoritatea pentru Valorificarea Actiuvelor Statului a blocat conturile pe care SIF Moldova le are la Banca Transilvania ca urmare a faptului ca societatea nu si-a respectat o serie de obligatii si le-a asumat intr-un protocol semnat in anul 1995. Valoarea pe care AVAS intentioneaza sa o recupereze depaseste 7 milioane de dolari.

Datoria provine din avalizarea unor biletre la ordin emise in perioada anilor 1995-1996 in favoarea fostei Bancorex SA., de debitori AVAS, a fost semnat un Protocol care prevedea.

Protocolul de acum 10 ani prevedea achitarea integrala a contravalorii unor bilete la ordin, intr-o perioada scurta de timp, esalonarea la plata a contravalorii unor bilete la ordin, clarificarea de catre A.V.A.S.

si SIF Moldova asupra unor aspecte privind unele bilete la ordin, reglementarea la plata a unor bilete la ordin aflate in litigiu, in functie de solutia pronuntata de instantele judecatoresti, dupa solutionarea litigiilor.

Pentru biletele la ordin anulate de instantele de judecata, datorita imperfectiunilor formale, AVAS a solicitat obligarea SIF Moldova, nu in calitatea sa de avalist, ci in calitatea sa de fidejusor, la plata biletelor la ordin respective.

Pana in prezent, instantele de judecata au dispus obligarea SIF Moldova, in calitate de fidejusor, la plata sumei de 1.980.000 USD, platibili in echivalent RON, la cursul valutar valabil la data platii, pentru restul fiind in stadiul de parcurgere a procedurii prealabile inregistrarii pe rolul instantelor de judecata

Desi are o hotarare definitiva si irevocabila, AVAS a oferit SIF Moldova posibilitatea esalonarii la plata a sumei datorate, varianta care nu a fost acceptata de conducerea societatii.