Modificarile la Codul de Procedura Penala au fost adoptate, marti, in plenul Camerei Deputatilor, acesta fiind votat de partidele coalitiei guvernamentale dar si de deputati PSD. Codul a fost adoptat cu 236 de voturi "pentru", 25 de voturi "impotriva" si o abtinere.

In urma unui discutii desfasurate in cadrul Coalitiei, liderii grupurilor parlamentare ale PNL, PD, UDMR si PC au cazut de acord sa dea aviz favorabil Codului de Procedura Penala. Chiar si cei mai multi dintre parlamentarii PSD au votat legea, singurii care s-au opus fiind reprezentantii PRM.

Proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala a fost dezbatut mai bine de trei ore de catre deputati, amendamentele privind interceptarea telefoanelor fiind cele mai controversate din punctul de vedere al parlamentarilor.

Astfel, in noul act normativ, articolele referitoare la durata si modalitatea efecturarii interceptarilor telefonice au suferit modificari, a fost introdusa raspunderea penala pentru persoanele juridice si abrogate articolele referitoare la insulta si calomnie.

In Codul de Procedura Penala, interceptarile telefonice fara mandat facute de catre procurori au o durata maxima de 48 de ore si nu 72 de ore, respectiv trei zile, cum dorea ministrul Justitiei, Monica Macovei.

Pe de alta parte, termenul de ascultare a telefoanelor a ramas de 120 de zile, conform intelegerii dintre liderii grupurilor parlamentare.

Interceptarile se pot efectua doar dupa ce au fost autorizate de catre judecator si numai in cazul unor infractiuni grave - contra sigurantei nationale, trafic de stupefiante, de persoane, de arme, spalare de bani sau acte de terorism.

O alta noutate este posibilitatea ascultarii si inregistrarii in spatii publice, dar cu conditia sa existe indicii temeinice ca se pregateste sau ca se savarseste o infractiune grava.

Codul de procedura penala prevede acum si ca investigatorii sub acoperire sunt lucratori operativi din cadrul Politiei judiciare si pot fi folositi numai pe o perioada determinata.

De asemenea, judecatorul care a luat parte la solutionarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiasi cauze intr-o cale de atac sau la judecarea aceleiasi cauze dupa desfiintarea hotararii cu trimitere in apel sau dupa casarea cu trimitere in recurs.

Alte modificari prevad dezincrimineaza infractiunile de insulta prevazuta in articolul 205 si calomnie prevazuta in articolul 206, pentru a asigura exercitarea libertatii de exprimare la adapost de amenintarea aplicarii unei sanctiuni penale.

S-au mai dezincriminat adulterul, precum si vagabondajul ca si infractiunea de defaimare a tarii si a natiunii.

Modificarile la Codul de Procedura Penala urmeaza sa intre in vigoare, cu unele exceptii, la 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.