Documente:
schema baietii smecheri
(06.06.2006) WMV
Berceanu despre Grivco
(06.06.2006) WMV

Printr-o "putere de influenta colosala”, cinci-sase firme privilegiate fac profituri de miliarde pe zi din afacerile cu energie, a declarat Radu Berceanu, vicepresedintele PD, la 100% (Realitatea TV). Berceanu a enumerat trei firme: Grivco, firma primarului PNL de Neamt Gheorghe Stefan (zis Pinalti) si cea a fostului director de la Electrica, acum sub ancheta penala.

Berceanu arata spre profitorii de mld.

Vicepresedintele PD a facut schita profiturilor de miliarde pe care le incaseaza pe zi "baietii smecheri".

Cum poti face profituri de miliarde cu un om si un computer

O firma cu un angajat, un calculator si un fax poate castiga peste 1 miliard de lei pe zi. Asta numai daca esti "baiat smecher" si ai o firma care intermediza vanzarea de energie electrica dintre stat si stat. In emisiunea 100% (Realitatea TV), Radu Berceanu a explicat cum functioneaza vanzarea de energie electrica in Romania.

El vorbeste de un domeniu afectat grav de coruptie cu implicare la cel mai inalt nivel.

Cum are loc intermedierea

Pe scurt, povestea ar suna asa: firmele intermediare cumpara energie electrica ieftina de la stat si o revind la preturi mult mai mari tot la stat.

Energia este cumparata de la Hidroelectrica (cea mai ieftina energie), Termoelectrica sau Nuclearelectrica si este revanduta catre companii tot de stat, din subordinea aceluiasi Minister al Economiei si Comertului (companii precum Electrica, CFR sau Metrorex).

Firma intermediara castiga pe zi peste 1 miliard de lei, potrivit lui Radu Berceanu, senator PD si fost ministru al industriilor.

Fiind o piata libera fiecare ar fi tentat de o astfel de afacere profitabile, numai ca lucrurile nu stau chiar asa.

Pentru a obtine profituri uriase trebuie sa provii din sistem, sa ai "spate" politic si sa stii cui sa dai spaga ca sa cumperi ieftine si cui sa dai spaga ca sa cumpere scump.

Cine sunt intermediarii

Dan Voiculescu, presedintele PC si propulsator de ministru al economiei; Gheorghe Stefan, deputat PNL si Lucian Boghiu, fostul sef de la Electrica sunt printre principalii intermediari de energie electrica de pe piata romaneasca pe care ii enumera Berceanu.

Acum cateva zile, Dan Voiculescu califica operatiunile de cumparare si revanzare de energie electrica de la stat catre stat ca fiind imorale si ilegale.

Intrebat fiind daca el nu face acelasi lucru prin intermediul firmei sale Grivco, Voiculescu a negat categoric, spunand ca el importa energie din Bulgaria pe care o vinde pe bursa de energie.

Berceanu il contrazice si spune ca firma lui Voiculescu facea bani buni cu energia electrica cumparata de la Rovinari. Ulterior chiar ministrul conservator, Codrut Seres, a fost nevoit sa recunoasca ca seful sau de partid nu spusese lucrurilor pe nume.

Lucian Boghiu, fostul director general al Electrica, este un alt jucator important pe piata energiei. Numai in in 2004 a vandut energie electrica in valoare de peste 60 milioane de dolari. Adica, in timp ce era sef la Electrica, Boghiu controla, prin Enol Grup (91% din actiuni impreuna cu sotia), o parte importanta a pietei semiliberalizate de furnizare a energiei electrice.

Mai mult, anchetatorii sustin ca, dupa ce si-a incetat mandatul de director al Electrica SA Bucuresti, Lucian Boghiu a continuat sa sprijine anumite gruparei infractionale, achizitionand prin intermediul ENOL GRUP SA Bucuresti de la SC Eur Electrik Grup SA Bucuresti produse contrafacute in valoare de 14 miliarde de lei, pe care, la rindul sau, le-a vindut, cu buna stiinta, la preturi supraevaluate (20 de miliarde de lei) unitatilor Hidroelectrica din tara.

Ce ne cere UE si ce facem noi

Uniunea Europeana a recomandat Romaniei infiintarea unei Burse a energiei electrice pentru ca vanzarea si cumpararea sa se faca transparent. Desi Romania are o astfel de Bursa, in realitate, spune Radu Berceanu, prin intermediul ei nu se vinde decat 2-3% din energia ceruta de piata.

Avem nevoie de astfel de intermediari?

De ce se tranzactioneaza pe bursa de energie atat de putin? Pentru ca majoritatea contractelor se incheie bilateral si fara transparenta. Intermediarii nu au nici un interes sa vanda si sa cumpere energie elcectrica la bursa din moment ce cu o spaga bine plasata pot obtine contracte favorabile in dauna statului.

Astfel de intermedieri intre stat si stat nu-si au locul in Romania, crede Radu Berceanu.

Contracte bilaterale se incheie si in spatiul UE numai ca acolo firmele care vand si cumpara sunt proprietate de stat si au tot interesul sa se reprezinte cat mai bine.

Tot consumatorul casnic iese pagubit

Pierderile mari ale sistemului energetic national vor face dificila mentinerea unui pret suportabil pentru consumatorii casnici in momentul liberalizarii totale a pietei eneriei. Moment care se apropie cu pasi repezi.

In mod normal, pe piata romaneasca a distributiei de energie electrica, profitul reglementat pe zona consumatorilor casnici ar trebui sa fie de 2,5% din costurile de achizitie a “curentului”. Dar starea infrastructurii sistemului energetic national face ca, acum, costul de productie sa fie imens si, in consecinta, tariful final sa fie umflat artificial.

fragment din scriptul emisiunii 100%, marti, 06.06.2006:

Robert Turcescu:Vorbim de miliarde sau de zeci de miliarde de lei pe zi (o suta de mii de euro). Cum face o firma de intermediere profiturile acestea fabuloase pe zi?

Radu Berceanu: Producatorii: hidrocentralele, termo (complexele energetice), producatorul nuclear. Nu exista producatori privati, toti sunt de stat.

Cineva ar putea sa spunem ca mai aducem energie din import.

Robert Turcescu:Dl. Voiculescu a spus ca aduce din Bulgaria.

Radu Berceanu: O fi adus vreodata o cantitate de energie din Bulgaria, dar, in general, Romania poate sa produca mai multa energie decat consuma. Romania e mai mult un exportator in regiune (catre Bulgaria, Serbia, Albania, Croatia).

Robert Turcescu: Si de ce zicea dl. Voiculescu ca aducea energie din Bulgaria?

Radu Berceanu: Eu nu contest ca o fi adus o data o mica cantitate de energie, dar in general Romania poate sa produca mai multa energie decat consuma. Sigur, in cadrul schimburilor, poate sa apara si un mic import.

Cumparatorii de energie: in primul rand, Electrica, ne furnizeaza tuturor energie, care mai are patru parti de stat si alte patru care s-au privatizat. Sunt foarte multi alti cumparatori mari, industriali, ex. Metrorex, CFR, care sunt de stat

sau Mittal (Sidex) - privat.

Toti acestia cumpara de la singurii producatori.

Cei care fac intermediere de energie se impart in doua categorii:

- unii care iau de la producatori pentru consumul propriu (ex. Mittal)

- Metroul, CFR. Aici singura problema care se pune este felul in care au negociat contractul.

Robert Turcescu: Dar nu poate sa cumpere direct de la Hidro?

Radu Berceanu: Ba da, oricare dintre ei. Ei cumpara pentru consumul lor. Aici se poate pune problema felului in care au negociat, pentru ca producatorii sunt de stat, iar ei sunt privati. Dar nu aceasta este categoria cea mai discutabila.

Schema 'baietii smecheri' (click pe imag. pt. zoom)

A doua categorie este a celor care cumpara de aici ca sa vanda aici: a celor care fac comert. Ei se pot imparti in doua. Ei cumpara de la stat si vand la privat, caz in care sunt mai putine semne de intrebare pentru ca privatul are tot interesul sa gaseasca un pret bun.

Si este aceasta categorie pe care si presedintele Romaniei a numit-o mai de mult "baietii aceia smecheri din energie" care cumpara de la stat si vand la stat (CFR, Metrorex, Electrica).

Din moment ce patronul producatorilor si al cumparatorilor este acelasi, statul roman, printr-un minister, cum copiii aceluiasi tata sau parti ale aceluiasi patron nu pot sa faca singuri lucrul acesta, intre ei?

Pentru ca tot ce vedeti aici este in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, a ministrului. El numeste consilii de administratie, tot. Cum de ministrul nu reuseste sa le spuna producatorilor, care sunt 100% detinuti de stat prin MEC "vindeti acestuia direct", negociati, va intelgeti, va gasiti un pret care sa va convina si voua, sa-i convina si lui. Nu se intampla acest lucru.

Robert Turcescu: Daca nu ar exisat acel intermediar, ar putea sa aduca energie electrica mai ieftina la mine acasa?

Radu Berceanu: In general, ar avea energia mai ieftina, iar Electrica o distribuie cu un tarif regelementat, dar in care este continut pretul de cumparare si la alti furnizori mai mici (unitati industriale, birouri), care sunt alimentati tot de Electrica.

Robert Turcescu:si care ar putea sa scoate produse mai ieftine in cazul in care ar avea energie mai ieftina.

Radu Berceanu: In loc ca acest lucru sa se produca in interiorul MEC-ului, exista acesti baieti smecheri care iau de aici [ de la producatori] si dau aici [la CFR, Metrorex etc].

Robert Turcescu: Mai fac si altceva, decat aceasta operatiune luam de la unii si dam la altii?

Radu Berceanu: Nu. In general, o firma de genul acesta poate sa aiba un om, care face niste hartii doua ore pe zi si care castiga un miliard pe zi.

Robert Turcescu:Un om intr-un birou, doua ore pe zi, cateva miliarde?

Radu Berceanu: Problema care se pune cum de numai un numar de oameni, de firme, mai exact, sunt baieti smecheri?

Robert Turcescu:Pai vreau si eu sa fiu baiat smecher. Pot sa fiu baiat smecher...

Radu Berceanu: Ca sa fiti baiat smecher, trebuie sa aveti cateva calitati: producatorii sa va dea la un pret, iar ceilalti sa v-o cumpere la un pret mare, pentru ca dvs. sa va raman miliardul pe zi.

Poate, in cate o zi mai neagra, o sa castigati 800 de milioane, dar sunt altele in care castigati trei, cinci, zece, 12, 20 de miliarde...

Problema e ca daca lucrul acesta ar fi atat de interesant, ar trebui sa fie sute, mii de firme care sa se bata pe aceste profituri. Ele sunt vreo cinci-sase firme, desi piata este deschisa.

Ce se intampla? Toti au ceva in spate: o putere de influenta colosala - si aici [la producatori], si aici [la cumparatorii de stat].

Daca dl. Voiculescu l-a pus pe dl. Seres ministru, mai ales ca dl. Seres a fost director in Grivco, sigur ca asta e o firma care are acces.

Mai e o firma a dlui Gheoghe Stefan [primarul PNL al municipiului Piatra-Neamt], Pinalti, mai e o firma a fostului director de la Electrica [Silviu Boghiu].

Robert Turcescu: Sa citesc din Ziarul Financiar, de joi 25 mai 2006, fostul sef al Electrica vinde curent hypermarketurilor Cora; intr-un an cifra de afaceri a companiei Enol group, detinuta de Lucian Boghiu, a crescut de 11 ori, pana la 60 de milioane de dolari.

Boghiu este inculpat in dosarul Electrica Banat, alaturi de alti directori si functionari din cadrul companiei energetice de stat, acuzati de implicare in scandalul echipamentelor electrice contrafacute sub marca Siemens companiei Electrica.

Dar pe dl. acesta, Boghiu, nu l-ati numit dvs., dle. Berceanu, a fost numit in 1999 pe pozitia de director general al Conel, fosta companie nationala de electricitate?

Radu Berceanu: Si dat afara tot in 1999.

Robert Turcescu:L-ati dat afara de ce?

Radu Berceanu: Pentru ca m-am lamurit ca nu putea sa faca ceea ce trebuia sa faca atunci.

Robert Turcescu:Din martie 2001 a fost director general la Electrica SA.

Radu Berceanu: Dupa aia a fost renumit de dl. Dan Ioan Popescu.