De ce se tem multi dintre "onorabilii" clasei politice

Ce restructurare guvernamentala? Ce "solutie imorala"? Marea batalie politica a momentului sa da altundeva, departe de ochii publici.

De la sfarsitul saptamanii trecute, pe site-ul Ministerului Justitiei a aparut proiectul Legii privind declararea si controlul averilor si conflictul de interese, precum si regimul incompatibilitatilor pentru persoanele care exercita functii si demnitati publice. Sub aceasta lunga titulatura se ascunde o veritabila bomba cu ceas pentru multi dintre "onorabilii" clasei politice actuale.

Sau, daca vreti, inca unul dintre lucrurile bune care i se intampla Romaniei datorita aderarii la Uniunea Europeana.

Proiectul, a carui intarziere de aproape un an a produs deja iritare la Bruxelles, prevede infiintarea Agentiei de Integritate, care va monitoriza conflictele de interese si situatiile de incompatibilitate si va controla averile demnitarilor.

Dar nu oricum, ci, la nevoie, chiar prin descinderea oamenilor Agentiei pe proprietatile celor banuiti ca au acumulat cam mult in timpul exercitarii mandatului. Iar cei prinsi cu ocaua mica ar urma sa primeasca interdictia de a mai ocupa, timp de trei ani, orice demnitate publica. (In realitate insa, cu o asemenea eticheta lipita de frunte, cine ar mai fi capabil sa revina in prim-plan?)

Partea urata a lucrurilor (urata pentru ei, bineinteles!) este ca proiectul vede Agentia ca pe o autoritate independenta. Desigur, nu ar trebui sa ne asteptam la minuni si nici sa visam la forme perfecte.

Dar un lucru este clar: daca un asemenea organism ar fi fiintat in urma cu niste ani, cazuri precum "matusa Tamara" sau "averea lui Dan Ioan Popescu" fie ar fi explodat cu mult mai devreme, fie ar fi fost stopate din fasa. Iar protagonistii lor ar fi putut demult sa-si caute de lucru in alta parte decat in structurile statului.

Sa nu credeti insa ca un astfel de proiect a fost intampinat cu flori si urale in interiorul coalitiei de guvernamant. Nici pomeneala! O Agentie independenta a inceput deja sa dea fiori prin diferite zone liberale si maghiare (din culise razbate informatia ca UDMR duce cea mai puternica opozitie fata de adoptarea proiectului in forma dorita de ministrul justitiei).

In ultimele saptamani, Monica Macovei a purtat numeroase discutii cu partenerii de coalitie - unele deosebit de tensionate. Ultima s-a petrecut chiar in acest inceput de saptamana cand, in sfarsit, liberalii si maghiarii au fost convinsi sa accepte prezentarea proiectului, intr-o prima lectura, in sedinta de guvern de azi - chiar si aceasta favoare ii fusese refuzata ministrului pana acum!

In sfarsit, ar mai fi de spus ca, prin medierea societatii civile, au avut loc si discutii cu reprezentanti ai aripii europene a PSD. Se vorbeste chiar, din ce in ce mai mult, despre posibilitatea ca principalul partid de opozitie sa fie de acord cu legea.

Asta, evident, in cazul in care cei din coalitie ar ajunge la un numitor comun! Ar fi unul dintre cele mai importante semnale de vointa de reformare pe care le-ar da PSD, intr-un moment in care traverseaza o grava criza de imagine.

Batalia in jurul proiectului se poarta scrasnit si pe tacute. Prezentarea proiectului in sedinta de guvern de azi - valabila, cel putin in momentul redactarii acestui articol - nu este decat o victorie de etapa a ministrului justitiei. Ce se va intampla insa odata cu intrarea proiectului in dezbaterea parlamentului nimeni nu poate anticipa.

Doar ca, din acel moment, batalia, ale carei ecouri razbat azi din spatele usilor capitonate, se va purta la vedere.

Macar sa aflam si noi cum inteleg unii si altii sa slujeasca tara!