Dupa protestele reprezentantilor IMM-urilor si ale oamenilor de afaceri, a venit si randul producatorilor de tigarete sa conteste modificarile din noul Cod Fiscal. Reprezentantul JTI Romania, Gilda Lazar sustine ca majorarea accizelor la tigarete conform proiectului de modificare a Codului Fiscal va conduce la dublarea contrabandei.

Propunerile Ministerului Finante privind introducerea unei accize fixe minime pe tigarete de 95% a starnit proteste din partea producatorilor. Directorul Corporate Affairs JTI Romania, Gilda Lazar, a repetat miercuri, la Palatul Parlamentului, solicitarea ca legislativul sa respinga propunerea de majorare a accizei de la 90% la 95% .

Directorul JTI Romania sustine ca aceasta propunere, specificata in Codul Fiscal, afecteaza serios piata tigaretelor din Romania si, in plus, ar favoriza companiile puternice in segmentele superioare si ar defavoriza companii care produc tigarete ieftine.

„Aceasta propunere ar urma sa distorsioneze serios piata tigaretelor din Romania si totodata vine in contradictie cu articolul 9 din Legea concurentei. Ar fi o interventie a autoritatilor centrale care ar fi de natura sa distorsioneze concurenta din Romania”, a spus Gilda Lazar.

Pe de alta parte masura ar favoriza anumite companii care sunt puternice in segmentele superioare si ar defavoriza companii care produc tigarete ieftine si ale caror preturi ar trebui sa creasca atat de mult incat nu le-ar mai putea cumpara nimeni.

Un alt argument adus de directorul JTI Romania este faptul ca introducerea unei accize minime de 95% ar spori contrabanda cu tigari ieftine. „Exista o cota negociata cu UE pentru productia de tutun romanesc care este folosit pentru productia de tigarete ieftine si riscam sa nu indeplinim aceasta cota si de aici pericolul contrabandei.

De anul trecut, de cand s-a introduc acciza minima, la 67%, ulterior a crescut la 90%, acum ar urma sa creasca la 95%, contrabanda cu tigarete ieftine a devenit un fenomen.

Deja acest fenomen risca sa creada cu inca 10% din piata si este vorba de contrabanda cu tigarete ieftine, pentru ca puterea de cumparare a romanilor nu a ajuns la un astfel de nivel la care toata lumea sa-si permita sa cumpere tigarete.”

Acciza minima de 95% se aplica doar la tigaretele ieftine. In momentul de fata, din pretul tigaretei Carpati, spre exemplu, 86% sunt numai accizele, la care se adauga TVA.

In Uniunea Europeana reglementarile nu sunt deloc unitare. Exista state care nu au deloc acciza minima: Marea Britanie, Danemarca, tarile baltice, dar si altele care au acciza minima de 100% (Suedia sau Cehia).

Mai mult, Uniunea Europeana nu a cerut Romaniei sa mareasca acciza minima pe tigarete. „Acciza minima nu face parte din calendarul de aderare, nu este un angajament luat de Romania in vederea aderarii. Nu ne cere nimeni sa luam o astfel de masura intr-un ritm atat de accelerat.

Exista o directiva care spune ca statele membre pot sa ia o astfel de masura, dar nu sunt obligate.”, spune Gilda Lazar.

Reprezentantul companiei JTI Romania a mai declarat ca a trimis solicitari catre Parlamentul Romaniei unde spera ca aceasta problema sa fie rezolvata.

Teodor Melescanu, membru al comisiei juridice din cadrul Senatului, i-a ascultat miercuri pe reprezentantii companiilor de tigarete. „Nu exista un impact negativ in cazul adoptarii acestor masuri, este pur si simplu o devansare a calendarului aderarii si o decizie pe care a luat-o guvernul roman.

Se aplica in avans, pe un calendar accelerat si pun accent mai mare pe acciza aceasta fixa. Producatorii au date care dovedesc ca introducerea acestei accize, care este si foarte mare - de 95% va avea un impact negativ asupra productiei de tutun, care este orientata spre productia de tigarete ieftine.”, a explicat Melescanu

Reprezentantii companiilor de tigarete se vor intalni si cu presedintele comisiei buget finante, Varujan Vosganian, pentru a face lobby pentru renuntarea la aceasta prevedere.