Legea pentru aprobarea Ordonantei privind privatizarea Loteriei Romane si a Imprimeriei Nationale a fost respinsa marti in Camera Deputatilor. Parlamentarii PD, PSD si PRM au fost impotriva privatizarii celor doua companii nationale. Senatul, in schimb, a votat anterior in favoarea acestui proiect.

Ordonanta privind privatizarea Loteriei si a Imprimeriei a inregistrat 188 de voturi pentru respingere, 70 de voturi "impotriva" si 13 abtineri. Voturile de respingere au apartinut PD, PSD, PRM si partial PC, in timp ce initiativa a fost sustinuta doar de PNL si UDMR.

Anterior, proiectul de lege pentru privatizarea celor doua companii a fost respins si de Comisia economica a Camerei.

Mihai Tudose, presedintele Comisiei de privatizare din Camera a declarat pentru HotNews.ro: "Ordonanta privind privatizarea Loteriei si a Imprimeriei e moarta. Numai daca guvernul, in toamna, va aduce modificari, ordonanta va putea di trimisa din nou la parlament.

De mai bine de o luna de zile, ordonanta a fost discutata - cand in plen, cand la comisie - dar nu s-a ajuns la nici o solutie. Am solicitat guvernului sa vina sa-si sustina actul normativ, sa ne dea explicatii, dar nu s-a deranjat nimeni".

Pe 22 martie, Senatul a aprobat strategia de privatizare a Loteriei Romane, aceasta prevazind ca 20 % din actiunile companiei nationale vor fi transferate la Fondul Proprietatea, iar alte 5 procente vor fi listate la bursa. Potrivit strategiei, aceeasi procedura va fi aplicata si in cazul Imprimeriei Nationale.

In Senat au aparut opinii diferite privind contributia Loteriei la Fondul Proprietatea. Comisia de Buget-Finante a intocmit doua rapoarte diferite. Unul dintre ele a preluat varianta Guvernului, iar al doilea prevedea alocarea catre fondul Proprietatea a 20% din profitul Loteriei.

De asemenea, au existat controverse in plenul Senatului si cu privire la caracterul organic sau ordinar al proiectului de lege privind aprobarea ordonantei de urgenta pentru aprobarea strategiei de privatizare a Loteriei Nationale si a Imprimeriei Nationale.

Strategia de privatizare a Loteriei Nationale este un proiect controversat depre care s-a discutat mult. Guvernul a propus initial ca 20% dintre actiunile celor doua companii sa treaca la Fondul Proprietatea, 5 procente sa fie listate la bursa, iar salariatii companiei sa aiba dreptul la 7% din actiuni. Intre timp, Executivul a renuntat la alocarea pachetului de actiuni pentru salariati.