Societatile bancare vor plati trimestrial impozitele la stat, iar cei care cumpara in leasing vor putea plati impozitele la administratiile finaciare, se arata in noile prevederi din Codul Fiscal adoptate marti de Comisia de buget a Senatului.

Sistemul de impozitare pentru banci, care prevede plata trimestriala si nu in fiecare luna, asa cum este in prezent, a starnit controverse in randul membrilor Comisiei. Senatorul PSD, Viorel Stefan, s-a manifestat impotriva acestei prevederi considerand ca nu este corect ca toate societatile comerciale sa nu beneficieze de aceasta facilitate.

„Cand e vorba de banci, le dam facilitati, dar cand e vorba de IMM-uri avem alta unitate de masura. Nu inteleg de ce doar bancile sa aiba aceste facilitati si nu si celalte societati comerciale”, a sustinut Stefan.

Prezent la sedinta comisiei, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a incercat sa explice senatorilor de ce a oferit bancilor aceasta facilitate.

„Le-am dat aceasta facilitate pentru ca li s-a retras sistemul de provizionare si, in schimb, am introdus plata trimestriala. Acest proces - in cazul bancilor - ne da posibilitatea sa facem o proba ca sa vedem daca anul urmator putem sa introducem aceste facilitati si pentru altii.

Daca am da liber la toate societatile comerciale sa plateasca impozitul trimestrial ar scadea drastic veniturile la bugetul de stat. Plata anticipata ar duce dupa sine la scaderi consistente a veniturilor bugetare.

IMM-urile nu au pierdut nimic, ele beneficiaza in calitate de investitori de cota de 16% si consider ca este cel mai puternic stimulent pe care il poate avea un intreprinzator”, a explicat Vladescu.

Presedintele Comisiei, Varujan Vosganian a venit in sprijinul ministrului.”Aceste facilitati pentru societaile bancare vor intra in vigoare in 2007 si trebuie sa intelegeti ca explicatiile domnului Vladescu sunt bune, bancile au profit crescator, pe cand IMM-urile au venituri fluctuante.

Prevederile sunt clare: la microintreprinderi se mentin cele 3 procente si respectiv 16% impozit pe profit in cazul comertului cu bunuri materiale si servicile prestate catre populatie, iar pentru celelate, care au arie de consultanta juridica, va ramane la 16%.”

Senatorul PC, Silvia Ciornei a profitat de nemultumirile membrilor comisiei si a conditionat votul pentru societatile bancare. Ciornei le-a spus membrilor comisiei ca nu va vota acest articol daca nu se va introduce in lege aceleasi faciltati si pentru intreprinderile mici .

Membrii comisiei au cazut la pace si au acceptat conditia Silviei Ciornei, sub forma unui amendament. Potrivit acestuia, intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia de plata impozitelor trimestrial si nu lunar, dar prevederea va intra in vigoare abia din anul 2008.

O veste buna, in urma modificarilor la Codul Fiscal vine si pentru firmele de leasing si utilizatorii acestora. Cetatenii care apeleaza la firmele de leasing vor plati impozitul la administratiile finaciare ale statutului si nu la firmele respective. Prin aceasta schimbare, cetatenii vor fi scutiti de platirea TVA-ului, iar firmele de leasing vor fi scutite de o sarcina in plus.

„Venim in sprijinul cetatenilor care folosesc firmele de leasing, iar ei vor fi scutiti de TVA. Mai exact, utilizatorii de leasing nu vor mai plati taxele catre firmele de leasing ci direct la administratiile finaciare. Aceasta este o masura care face leasingul mai atractiv”, a explicat Vosganian.

Ministerul Finantelor a fost nevoit sa faca un compromis in ceea ce priveste impozitarea pe piata de capital. Senatorul liberal Ionut Popescu a propus in cadrul dezbaterilor un amendament care vizeaza introducerea unui impozit diferentiat de 1% pentru actiunile detinute mai mult de un an in portofoliu si 16% pentru cele cu tranzactionare curenta.

Ministerul Finatelor a propus in Codul Fiscal impozitarea veniturilor din tranzactiile pe piata de capital cu 16%, in timp ce Asociatia Brokerilor doreste impozitarea cu 1% pentru tranzactiile mai vechi de un an si 5% pentru tranzactiile curente.

Fostul ministru de Finante Ionut Popescu a venit cu acest amendament ca solutie de compromis. Sebastian Vladescu s-a opus, insa senatorii l-au votat.

”Membrii Comisiei au centralizat amendamentele si pana miercuri speram sa terminam dezbaterile”, a aratat in plus ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Tot in cadrul Comisie buget finante se vor dezbate si noutatile la capitolul accize. Vosganian a anuntat ca se va discuta despre reducerea accizelor pentru importatorii de cafea, pentru producatorii de bauturi alcoolice din fructe dar si despre cresterea impozitului pe masinile de mana a doua, mai vechi de 8 ani.

Presedintele Comisiei a anuntat ca se asteapta ca saptamana aceasta sa se incheie dezbaterile pe Codul Fiscal, pentru ca acesta sa fie trims in regim de urgenta la Camera Deputatilor.