Persoanele care detin mai mult de 1% din capitalul social al SIF-urilor si nu vor informa in termen de 3 zile compania respectiva, BVB si CNVM, vor fi pasibile de amenda in cazul in care un proiect elaborat de CNVM va fi aprobat. Amenda ar putea depasi suma de 5000 RON.

O sanctiune mai drastica este prevazuta pentru firmele care aflate in aceeasi situatie ar putea fi penalizate cu o amenda reprezentand 1% din capitalul social al companiei.

Controversele legate de pragul maxim de detinere la SIF-uri au pornit in luna aprilie cand o decizie a Parlamentului stipula ca orice persoana sau grup de persoane ce actioneaza concertat nu pot detine mai mult de 1% din capitalul social al SIF-urilor.

Potrivit proiectului, actionarii care detin mai mult de 1% din capitalul SIF-urilor au obligatia sa vanda „surplusul” in termen de trei luni, iar in cazul in care acest lucru nu va fi posibil consiliile de administratie ale SIF-urilor vor anula actiunile pentru ca ulterior sa se emita alte titluri

In situatia in care vanzarea nu s-a efectuat din lipsa de cumparatori capitalul social va fi redus cu diferenta dintre capitalul social inregistrat si cel detinut de actionarii cu drept de vot.