Preluarea Best Computers de catre RTC Holding a devenit tinta unei sanctiuni, Consiliul Concurentei aplicand o amenda de 53.040 RON, pentru intarzierea notificarii concentrarilor economice realizate. In vizorul Consiliul Concurentei s-a aflat si preluarea companiei Sistec SA - Cluj Napoca.

Operatiunile de concentrare economica au fost realizate la data de 12 septembrie 2005, respectiv la data de 07 octombrie 2005.

Conform prevederilor legislatiei din domeniul concurentei, RTC Holding BV din Olanda avea obligatia sa notifice in termen de 30 de zile de la data dobandirii controlului.

Sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica care depasesc pragurile valorice prevazute de Legea 21/1996.

Potrivit legii, Consiliul concurenteitrebuie notiuficat in legatura cu orice tranzactie daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro.

Sanctiunea aplicata in acest caz are un caracter procedural, omisiunea unei notificari nefiind o practica anticoncurentiala.

Totodata, Consiliul Concurentei a autorizat aceste operatiuni de concentrare economica, in urma analizei asupra compatibilitatii acestora cu un mediu concurential normal.

De asemenea, Consiliul Concurentei a mai autorizat alte trei operatiuni de concentrare economica realizate de membrii aceluiasi grup de firme, astfel: de o societate comerciala, membra a grupului de firme controlate, direct sau indirect, de Radu Octavian Claudiu, respectiv Foliteck Limited din Cipru, prin dobandirea controlului asupra Flaro SA Sibiu si Proca Romania SRL Bucuresti si de agentul

economic sanctionat, respectiv RTC Holding BV din Olanda, prin dobandirea controlului asupra Mobishop SRL Bucuresti.