Plenul Senatului a aprobat miercuri un amendament la Codul Fiscal, conform caruia companiile vor putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit. Modificarea, propusa de Partidul Conservator, a fost adoptata cu 48 de voturi pentru, 22 impotriva si doua abtineri.

Actul normativ privind neimpozitarea profitului reinvestit a fost votat de doua ori la initiativa senatorului PSD, Viorel Stefan. Initial, amendamentul nu a intrunit numarul necesar de voturi, iar Viorel Stefan a cerut "strigarea catalogului" si repetarea votului. In cele din urma amendamentul a fost adoptat.

"Toti agentii economici, indiferent de masura in care vor sa-si reinvesteasca profitul, o vor putea face fara a fi impozitati. Datorita acestui amendament, firmele care reinvestesc profitul obtinut nu vor fi impozitate cu 16%, cum dorea Guvernul", a declarat senatorul PC, Silvia Ciornei.

Reprezentantul Guvernului in plenul Senatului a spus ca executivul nu va renunta la intentia sa si a declarat ca ministerul Finatelor isi mentine punctul de vedere, respectiv profitul reinvestit trebuie impozitat cu 16%.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a incercat sa se opuna amendamentului PC, insa fara rezultat. "Este excesiva aceasta masura privind scutirea de la impozitul pe profit", a declarat Vosganian.

Amendamentul care prevede neimpozitarea profitului reinvestit va fi atasat la legea Codului Fiscal si trimis catre dezbatere la Camera Deputatilor.

In cadrul unei conferinte de presa organizata de PC, dupa votul in plen, senatorul Sabin Cutas a declarat ca aceasta initiativa a fost votata chiar de senatori PNL si PD

"Tot spectrul politic a sustinut aceasta initiativa, avem senatori si din cadrul PNL si din cadrul PD, PSD, PRM, iar alaturarea UDMR este intr-adevar o surpriza placuta", a declarat Cutas.

Senatorul PSD Doru Ioan Taracila sustine ca si social-democratii au votat acest amendament, pentru simplu amuzament. "Intreaga opozitie s-a distrat cand a votat acest amendament pentru ca singurele voturi care au fost impotriva au fost ale liberalilor", a explicat Taracila.

Conservatorii sunt decisi sa nu voteze Codul Fiscal daca modificarile finale nu ii vor multumi. Liderul PC, Sabin Cutas a declarat intr-o comferinta de presa ca „propunerea privind neimpozitarea profitului reinvestit va stimula dezvoltarea agentilor economici.

E o masura care va convinge agentii economici sa isi foloseasca profitul pentru a se retehnologiza, pentru a se pregati sa faca fata politicilor UE”.

Deoarece proiectul va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este si camera decizionala, reprezentantii conservatorilor au sustinut ca PC va sustine pana la capat aceste doua initiative privind profitul reinvestit si impozitarea microintreprinderilor cu 1,5% si nu cu 16%.

„In cazul in care nu se va reusi acest lucru, noi am decis sa nu sustinem Codul Fiscal”, a precizat senatorul Sabin Cutas.