Bucurestiul s-a clasat pe locul 114 intr-un top al celor mai scumpe orase din lume, in scadere fata de anul trecut cand s-a clasat pe locul 103 se arata intr-un studiu al Mercer Human Resource Consulting. Potrivit aceluiasi studiu Moscova a detronat Tokyo de pe prima pozitie, pe locul doi aflandu-se Seul iar capitala Japoniei pe trei. Pe ultimul loc in Top s-a clasat capitala Paraguay-ului, Asuncion.

Studiul Mercer e realizat in 144 de orase ale lunii si ia in calcul preturile a peste 200 de produse si servicii incluzand costurile la mancare, imbracaminte, locuinte si transport.

“In utimii ani s-au produs schimbari mari in clasament ca urmare a globalizarii. Spre exemplu a devenit mai rentabil ca o companie sa-si deschida reprezentante in Elvetia si Japonia decat in Moscova.” e de parere Rebecca Powers, consultant in cadrul Mercer

In Europa al doilea cel mai scump oras e Londra urmat de Geneva, Copenhaga Zurich si Oslo.

“Moneda europeana a pierdut din valoare in fata altor valute si implicit costurile de viata ale expatilor din tarile euro au scazut”.

Kievul se afla de asemenea in acest clasament pe pozitia 21 dupa ce in 2004 s-a clasat pe locul 54. Motivul principal il constituie intarirea monedei locale in raport cu dolarul.

Leipzig e cel mai bine clasat oras european, pe pozitia 123.