Tendinta generala de scadere, care s-a instaurat deja din a doua luna a acestui an, s-a mentinut si astazi, insa de data asta pe volume foarte mici. Cumparatorii parca nici nu au fost prezenti in piata, iar vanzatorii nu s-au aruncat la volume mari, persistand inca starea aceea de prudenta, de incertitudine, care face ca o sedinta bursiera sa fie anosta.

Indicii au scazut in continuu, cu exceptia catorva momente la inceputul sedintei si a unei sensibile reveniri in ultimul sfert de ora. In total s-au rulat putin peste 17 milioane RON, iar BET si BET-FI au pierdut circa doua procente.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a fost cel mai tranzactionat titlu, cu un rulaj ce depaseste 3 milioane RON. Cursul a scazut la jumatatea sedintei pana la un minim de 0,0640 RON/actiune, dupa care au inceput sa se transfere pachete insemnate de actiuni, cel mai mare fiind de 15 milioane titluri.

Este prima sedinta dupa o lunga perioada in care lichiditatea este mai buna pe acest simbol, in total s-au acumulat mai mult de 46 milioane actiuni tranzactionate. Cursul a scazut cu 3,7% fata de vineri, la 0,0645 RON/actiune, ceea ce inseamna o depreciere de peste 40% in acest an.

Celalalt titlu petrolier, Petrom (SNP), inregistreaza o depreciere de doar 1,5% in 2006, gratie unei evolutii foarte bune in prima luna a anului. Cursul a scazut astazi pana la un minim de 0,46 RON/actiune, pe un val de vanzari, insa chiar la final si-a revenit brusc, incheind la 0,47 RON (-1,7%).

Din segmentul bancar, o lovitura mai puternica au primit titlurile BRD-GSG (BRD), care la jumatatea sedintei au scazut la 14,4 RON/actiune si au inchis tot acolo, fara a mai avea oscilatii notabile. Deci, o scadere de 3,4% in sedinta de azi, singurul caz de scadere din segmentul bancar, celelalte doua titluri inchizand la preturile de vineri.

Cea mai mare scadere de astazi o inregistreaza Sinteza Oradea (STZ). Si asta doar in urma unor vanzari la finalul sedintei (pana atunci cursul a fost stabil), pana la un pret de 0,56 RON/actiune (-8,2%).

In sedinta anterioara s-au executat mai multe tranzactii importante, cu un pachet foarte mare pe piata Deal. Astfel, astazi s-a raportat la Sinteza un grup de actionari ce actioneaza in mod concertat (Timisoara Plaza Center, Trans World Trading si persoana fizica Tibor Tincau) cu o detinere totala de 73,62% din capitalul social al Sinteza.

Titlurile SIF au evoluat astazi pe o piata nefavorabila. Se pare ca, dupa o serie mai lunga de scaderi de curs sunt investitori care continua sa vanda si la aceste preturi, iar cumparatorii sunt putin activi. Asta a dus la scaderi de curs, cu o usoara revenire spre final, cu 15 minute inainte de inchidere.

Astfel, in medie acest sector al pietei a mai pierdut circa 2,3% astazi, iar cea mai mare scadere o inregistreaza SIF Oltenia (SIF5).