Propunerea liberalilor, sustinuta de premier si de ministrul Apararii, privind retragerea trupelor romane dinj Irak este considerata una drept nepotrivita si riscanta de catre analistii militari consultati de HotNews.ro. Acestia apreciaza ca propunerea PNL trebuia precedata de o dezbatere cu aliatii militari ai Romaniei si sa nu se bazeze exclusiv pe interese politice de moment.

Iulian Chifu, director al Centrului de Prevenire a Crizelor, s-a aratat, intr-o declaratie pentru HotNews.ro, surprins de anuntul liberalilor. “E o reactie intempestiva, asta deoarece dezbaterile privind o posibila retragere a trupelor romane din Irak trebuia intai de toate lansata in dezbaterea publica.

Pe de alta parte, nu poti sa iei o astfel de decizie fara o consultare prealabila a aliatilor, si ma gindesc aici ca erau necesare consultari cu SUA. Altfel, punem in pericol parteneriatul cu Statele Unite”, spune Iulia Chifu. “Decizii precum aceasta trebuiesc luate intai in spatele usilor inchise si abia apoi anuntate public”.

O opinie similara are si analistul militar Radu Tudor: “Eventuala decizie de retragere a Romaniei din Irak se ia dupa consultari la cel mai inalt nivel cu partenerii din coalitia multinationala din Irak, in primul rind cu Statele Unite si cu guvernul de la Bagdad”.

“Premierul Tariceanu se afla in evidenta contradictie cu seful statului, care a declarat recent ca Romania va fi prezenta in Irak atita timp cit guvernul irakian o va cere”.

Iulian Chifu considera ca este normal ca Romania sa fie ingrijorata de pierderile omenesti suferite si de celelalte costuri asociate participarii in misiunile militare internationale, insa aceste costuri sunt suplinite de beneficiile de a fi membru NATO.

“De aceea, orice decizie de retragere trebuie bine gandita inainte. Cei care au facut propunerea acum nu au vrut decit sa obtina maximum de profit politic din aceasta decizie”.

Si Radu Tudor apreciaza ca decizia liberalilor este intai de toate una politicianista. “PNL actioneaza in favoarea propriei imagini, extinzind o disputa cu Palatul Cotroceni intr-o decizie sensibila de securitate nationala. Oricum, decizia apartine in primul rind Parlamentului Romaniei si CSAT.”