Aproximativ 62 la suta dintre romani cred ca tara noastra ar trebui sa-si retraga trupele din Irak, reiese dintr-un sondaj Gallup dat publicitatii joi. Majoritari sunt si cei care considera ca Romania a avut putin de castigat de pe urma participarii militare in Irak.

Conform datelor Gallup, circa 23 la suta dintre romani ar vrea ca tara noastra sa se retraga imediat din Irak, acelasi procent e de parere ca retragerea ar trebui realizata pina la sfirsitul anului, in timp ce 16 la suta ar fi de acord cu o retragere pina la sfirsitul anului 2007.

Numai 27 la suta dintre romani nu sunt de acord cu renuntarea la participarea militara in Irak.

Din sondaj mai reiese ca 40 la suta dintre romani cred ca tara noastra a avut de castigat putin sau foarte putin din trimiterea trupelor in Irak in timp ce 31 la suta sunt de parere ca beneficiile au fost mari si foarte mari.

Romanii (in proportie de 34%) cred ca retragerea trupelor nu ar afecta in nici un fel relatia Romaniei cu Uniunea Europeana, aproximativ o treime crede ca relatia ar avea de suferit, in timp ce 22% sunt convinsi ca ar fi mai buna.

In ceea ce priveste parteneriatul cu Statele Unite, majoritatea crede ca retragerea militarilor romani ar avea efecte negative, in timp ce 47% dintre repondenti sunt de parere ca CSAT a facut bine ca a respins propunerea liberalilor. Din sondaj mai reiese ca 60 la suta dintre romani ar vrea o dezbatere publica pe acest subiect.

Sondajul Gallup a fost realizat in perioada 3 - 5 iulie, prin interviuri telefonice, pe un esantion de aproape 850 de persoane, iar marja de eroare este de +/- 4 la suta.

Sondajul a fost comandat de Fundatia „Societatea Civila”.