Procedura se numeste „trasabilitate” si este o cerinta a Uniunii Europene.

„De anul viitor, cei care cumpara o prajitura dintr-o cofetarie pot afla, cu ajutorul unui computer, de unde provin ouale din tortul recent cumparat sau in ce judet a pascut vaca din laptele careia s-a facut frisca. Procedura poarta numele de trasabilitate si este o cerinta impusa de Uniunea Europeana”, ne-au declarat surse din cadrul Autoritatii Sanitar-Veterinare.

Chiar daca la noi procedura este in curs de implementare - primele softuri vor fi instalate in 14 puncte de granita in cursul acestei toamne, in tarile UE, aproape toate magazinele s-au dotat cu asemenea aparate, potrivit acelorasi surse.

„Acolo, se pune un accent fantastic pe siguranta alimentara, stiut fiind faptul ca orice neplacere cauzata de un aliment duce la un proces care se lasa cu daune de milioane de euro platite de cel gasit vinovat. Noi suntem inca in faza incipienta, dar vom fi obligati sa instalam aceleasi sisteme ca si colegii din UE”, ne-a mai precizat un angajat al ANSV.

Deocamdata, in Romania, in cazul in care se cumpara un aliment alterat dintr-un magazin, trebuie sa te prezinti cu chitanta la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, care teoretic declanseaza o ancheta, iar in cel mai fericit caz, ti se va restitui suma platita. Nici vorba de despagubiri daca ti s-a produs o dauna ca utilizator/ consumator final al produsului.

„Aceasta practica va inceta in acest an, urmand ca, odata instalata aparatura cea noua, oricine ni se va adresa cu o reclamatie, sa i se comunice in scris de unde provine marfa defecta si cum poate actiona in sens reparatoriu.

Practic, ca sa ramanem la acelasi exemplu cu prajitura, vom introduce datele in computer si vom afla daca oul din care s-a facut glazura provenea de la un crescator de pui care a reusit sa-l plaseze pe piata, urmand ca el sa raspunda material si penal daca e cazul, pentru orice daune”, au mai spus sursele.

Personalul care se va ocupa de aceste situatii este deja instruit din bani europeni pentru a sti cum sa manevreze computerele pe care ruleaza programele corespunzatoare. Primele aparate au sosit deja, urmand ca ele sa fie instalate in scurt timp in cele 14 locatii initiale, sustin oficialii ANSV.

Integral in Gandul