Cehul Jiri Rizek va fi noul director de vanzari al grupului Flamingo International, care tocmai a inghitit firma Flanco, au anuntat ieri sefii companiei.

Presedintele Flamingo, Dragos Cinca, a declarat ca societatea pe care o conduce doreste sa isi dezvolte segmentul de retail in Romania prin intermediul unor concepte noi de magazine de suprafata mare, iar pentru punerea in aplicare a acestei strategii a apelat la experienta lui Rizek.

Cehul vine de pe pozitia de manager general al lantului Dixons/Electrowood din Cehia, unul dintre cele mai solide grupuri europene de retail specializat pe produse electronice, electrocasnice si IT.

Inainte de postul detinut la Dixons, unde a stat patru ani, Rizek a mai ocupat timp de 12 ani functii de conducere la Philips si JVC.

„Alegerea nu a fost deloc intamplatoare, Rizek are o experienta de 16 ani in management, iar Cehia este o piata cu multe puncte comune cu cea romaneasca, avand un avans de 3-4 ani in retailul de profil”, a explicat Cinca. De la 1 august, Rizek se va muta in Romania.

Rizek este cel de-al treilea strain numit intr-o functie de top manage-ment in cadrul unei mari companii cu actionar majoritar roman. Banca Transilvania are in frunte un olandez, Robert Rekkers, iar grupul Rompetrol al lui Dinu Patriciu este condus de americanul Phil Stevenson.

Recul pe piata electrocasnicelor

Venirea lui Rizek la Flamingo se produce intr-un moment cand piata autohtona a produselor electronice si electrocasnice cunoaste un recul.

Potrivit oficialilor Flamingo, in prima parte a anului 2006, piata electronicelor a scazut cu 10-15% fata de perioada similara a lui 2005, iar cea a produselor electrocasnice a inregistrat un declin si mai accentuat, de 35-40%.

In optica celor de la Flamingo, cauzele acestei scaderi sunt comutarea temporara a obiectivelor de achizitie a romanilor si inasprirea conditiilor de acordare a creditelor de consum. Piata de IT&C a cunoscut insa o crestere cu 5-10%.

Conducerea grupului intentioneaza, in doi ani, sa-si mareasca suprafata neta de vanzare, de la 36.000 metri patrati la peste 60.000 metri patrati, principalul motor al cresterii urmand sa fie, spune Cinca, magazinele mari in Capitala si in alte orase importante din tara.

Integrarea Flanco a luat sfarsit.

Tot ieri, Dragos Cinca a anuntat incheierea procesului de integrare a Flanco in grupul Flamingo, in urma unei tranzactii in valoare de aproximativ 38 milioane de euro.

Principalul actionar al grupului este Dragos Cinca, cu 41,5%, iar fondul de investitii Oresa Ventures, Deutches Bank Group si fondatorul Flanco, Florin Andronescu, detin impreuna 29%.

Din iunie 2005, Flamingo International este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. La 5 iulie 2006, capitalizarea bursiera a companiei a fost de circa 80 milioane de euro.

Articol integral in EVZ