Israelul a declarat - in premiera - ca ar putea accepta prezenta unei forte internationale de mentinere a pacii in sudul Libanului cu conditia ca ea sa fie formata doar din militari europeni.

Comentariul a fost facut dupa intalnirile dintre guvernul israelian si ministrii a trei guverne europene.

Eforturile diplomatice s-au intetit in ajunul sosirii in regiune a secretarului de stat american, Condoleezza Rice.

Intre timp au continuat ostilitatile in sudul Libanului. Armata israeliana a anuntat capturarea a doi militanti Hezbollah, in vreme ce acestia din urma au continuat sa atace Israelul cu rachete, omorand doi oameni in orasul Haifa.

In ajunul sosirii Condoleezzei Rice in Israel, guvernul de la Ierusalim isi clarifica pozitia.

Are mai multe solicitari: una dintre ele fiind aplicarea rezolutiei 1559 a Natiunilor Unite care prevede dezarmarea gruparii militante islamiste siite Hezbollah.

In acelasi timp, guvernul israelian precizeaza - in premiera - ca doreste o forta robusta de mentinere a pacii care sa o inlocuiasca in sudul Libanului pe cea actuala - UNIFIL, odata ce armata israeliana va fi gonit militantii Hezbollah din regiune.

UNIFIL - o forta ONU de mentinere a pacii - se afla de 30 de ani in sudul Libanului, dar s-a dovedit in general ineficienta.

Ministrul apararii, Amir Peretz:

"Telul nostru este de a crea o situatie in care sa avem cat mai mult spatiu de manevra pentru diplomatie", a spus domnul Perez.

Primul ministru israelian, Ehud Olmert, a adaugat ca nu va fi acceptata decat o forta formata din militari ai Uniunii Europene, dar a precizat ca nu s-a luat inca o decizie finala.

In acelasi timp, ministrul saudit de externe, Printul Saud al-Faisal, l-a intalnit pe presedintele Bush la Washignton pentru a face presiuni ca Statele Unite sa sustina solicitarile internationale de incetare a focului.

Statele Unite sunt una din putinele tari care nu au cerut imediata incetare a ostilitatilor, argumentand ca Israelul are dreptul sa se apere.

Articol complet BBC