Presedintele Traian Basescu a plecat, miercuri, intr-o vizita oficiala in Statele Unite, pe care o efectueaza la invitatia omologului sau american, George Bush.

La plecarea de pe aeroportul Henri Coanda, seful statului a declarat ca vor fi discutate aspecte privind efectele Tratatului de acces al bazelor militare americane pe teritoriul Romaniei, situatia din Balcanii de Vest, precum si unele probleme referitoare la securitatea energetica din Europa.

Traian Basescu a precizat ca tara noastra trebuie sa-si respecte obligatiile asumate in ceea ce priveste dislocarea trupelor in zonele de conflict. El a mentionat ca retragerea acestora ar insemna sa-si lase aliatii fara suport.

“Pe masura ce zona noastra de responsabilitate va putea fi preluata de armata nationala, ne vom retrage si noi trupele”, a declarat Basescu, care a adaugat ca in acest moment nu se poate preciza o data exacta la care se va produce retragerea completa a trupelor romanesti din Irak.

"Anuntarea unei astfel de date ar fi o greseala" - a avertizat presedintele Basescu, precizand ca exista riscul ca gruparile teroriste "sa stea linistite” pana atunci, dupa care si-ar relua activitatea.

Seful statului a mai precizat ca va avea o serie de intalniri cu senatori si congresmeni americani, in cadrul carora va pleda pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii romani. " Va avertizez din capul locului ca este un proces lung, care va dura cativa ani, pentru ca aceasta este legislatia SUA.

Pana atunci insa, poate vom gasi solutiile facilitarii obtinerii vizelor de catre cetatenii romani pentru SUA" -a declarat presedintele Basescu.

Traian Basescu a adaugat ca se va intalni cu reprezentantii Bancii Mondiale (in care va incerca sa-i convinga sa finanteze si alte proiecte in Romania, decat pe cele ale Comisiei Europene) dar si cu diaspora romana.