Grupul Erste Bank a anuntat luni ca in primele sase luni ale acestui an a inregistrat un profit net de 448,7 milioane euro, in crestere cu 33,7% fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit unui comunicat de presa al bancii. Pentru acest an, managementul grupului bancar austriac estimeaza o crestere de peste 20% a rezultatului net, excluzand efectele produse de achizitionarea BCR.

“Baza noastra solida de 15 milioane de clienti in regim de retail si-a dovedit valoarea in momentele de maxima instabilitate a pietei. Aceasta ne permite sa compensam confortabil orice scaderi in veniturile din tranzactionari cu castigurile nete obtinute din dobanzi si comisioane.

In plus, o imbunatatire a mediului ratei dobanzii si iminenta finalizare a tranzactiei cu BCR ne fac sa privim foarte increzatori spre a doua jumatate a anului 2006”, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Bank.

In prima jumatate a anului 2006, totalul activelor Erste Bank Group a crescut cu 5,0%, ajungand la 160,2 miliarde Euro. Banca austriaca a mai anuntat ca la data de 28 iulie a semnat un acord de cumparare de actiuni, pentru o cota majoritara (50,5%) in cadrul bancii ucrainene Bank Prestige, evaluata la 27,7 milioane euro.

”Pana acum, Erste Bank a finalizat cu succes achizitionarea a 10 banci privatizate din Europa Centrala si de Est. O data cu patrunderea pe piata ucraineana, obiectivul nostru este sa demonstram ca putem nu numai sa restructuram, ci si sa dezvoltam retele solide”, a spus Andreas Treichl.

Bank Prestige a fost fondata in decembrie 2005, avand in prezent 100 angajati. Capitalul autorizat al bancii se ridica la 46,5 milioane eduro. La data de 30 iunie 2006, totalul activelor bancii s-a ridicat la 99,8 milioane euro.

Erste Bank si-a reafirmat obiectivele financiare anuntate la achizitionarea Bancii Comerciale Romane, tranzactie care urmeaza sa fie finalizata in luna septembrie a acestui an.

Astfel, pentru perioada 2005-2009, managementul previzioneaza o crestere anuala medie de peste 20% a profitului net, dupa scaderea cotei alocate actionarilor minoritari. Pentru acest an, conducerea grupului austriac estimeaza o crestere de peste 20% a rezultatului net al exercitiului, excluzand efectele produse de achizitionarea BCR.

Saptamana trecuta, Guvernul Romaniei a adoptat prin Ordonanta unele masuri pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR). Actul normativ promoveaza prevederile legale care limiteaza atat in timp cat si valoric eventualele cereri care pot fi considerate ajutor de stat, rezultate in urma absorbtiei Bancorex de catre BCR.

Conform Ordonantei, ajutorul de stat nu poate depasi jumatate din pretul contractului de privatizare a BCR, deci jumatate din pretul de 3,75 miliarde euro. Data de finalizare a tranzactiei pentru privatizarea BCR este pana la 21 septembrie 2006.