Are 38 de ani, desi nu-i arata, are valoare, lucru stiut de toata lumea, dar, mai presus de orice, are vointa. Surpriza ori nu, Victor Piturca se va baza din nou pe Dorinel Munteanu in debutul preliminariilor pentru Euro. Antrenorul-jucator al lui CFR Cluj a ajuns la un consens cu selectionerul: va juca pina cind nu va mai putea.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca Victor Piturca are un adevarat cult pentru Dorinel Munteanu. Mijlocas ul a fost unul dintre oamenii de baza ai lui Piti atit la echipa na- tionala, cit si la Steaua.

Campania de calificare pentru Mondialul din Germania a constituit pentru Munti prilejul de a deveni recordmanul de selectii la echipa nationala, iar pentru selectioner, revelat ia ca nu-i poate gasi un inlocuitor antrenorului-jucator al lui CFR Cluj.

Desi multa lume a adus in discutie faptul ca Dorinel ar trebui sa lase locul altor jucatori mai tineri, Piturca a ramas inflexibil. Intr-o discutie purtata cu reporterii Sport Total pe durata Campionatului Mondial, tehnicianul a marturisit ca cea mai mare problema pentru el este aceea de a-l inlocui pe Munteanu in angrenajul primei reprezentative.

"Un jucator cu viziunea lui de joc, cu o asemenea precizie a paselor si cu un plasament impecabil e greu de gasit. Daca nu se va remarca nici unul dintre cei pe care ii am in vedere, atunci va trebui sa modific modulul de joc de la mijlocul terenului", declara, atunci, Piti. Pe scurt: in loc de un singur mijlocas defensiv, el ar fi trebuit sa joace cu doi, lasindu-l pe Cocis in fata acestora.

Din fericire pentru el, selectionerul mai are ceva ragaz pina sa actioneze in lipsa lui Dorinel.

Antrenorul-jucator al lui CFR Cluj a anuntat ieri ca nu va renunta la tricolor! Intr-o discutie purtata intre patru ochi, Piturca si Dorinel au ajuns la concluzia ca ultimul va mai juca la nationala atit timp cit il vor mai tine puterile. O decizie care ii avantajeaza pe amindoi, o decizie de care speram sa ne bucuram cu totii. Prima ocazie, cu Bulgaria.

VICTOR PITURCA (selectioner Romania):" Dorinel este un jucator de care am nevoie si in viitoarea campanie de calificare. Sper sa fie apt pentru nationala"

Varga, out cu Bulgaria

Echipa nationala de tineret s-a reunit duminica seara la Mogosoaia, in vederea meciului amical pe care il va disputa miercuri, de la ora 20:00, in compania Bulgariei. In lotul convocat initial, antrenorul Emil Sandoi a operat o singura modificare: Daniel Marin, de la FC National, in locul "studentului" Varga, care a suferit o intindere.

Tehnicianul tricolorilor mici a avut programat ieri un antrenament de la ora 18:00, in timp ce azi vor fi doua sedinte tactice. "Sper sa ne prezentam cit mai bine la acest joc", a punctat Sandoi.

INTERVIU/"Ca Zidane!"

Sport Total: Ai discutat cu Victor Piturca despre situatia ta la nationala. Crezi ca vei fi selectionat in continuare?

Dorinel Munteanu: Ultima data cind am vorbit cu Piti a fost la cursurile Scolii de Antrenori, care s-au tinut saptamina trecuta la FRF. Mi-a spus ca, daca eu consider ca ma simt pregatit pentru a evolua in prima reprezentativa, ma va convoca cu placere. Totul depinde de mine.

Vei evolua doar in preliminarii sau te vom vedea si la Euro?

E greu de spus. La virsta mea trebuie sa iau in calcul momentul. Eu imi doresc sa joc atit timp cit simt ca ma tin picioarele.

Fizic, cum te simti?

Excelent! Pot sa spun ca am facut o perioada de pregatire buna, fara sa ma resimt in vreun fel.

De ce la Galati nu ai evoluat toate cele 90 de minute?

In nici un caz din cauza oboselii. Am parasit terenul fiindca am dorit sa introduc pe teren un atacant de centrul careului. Evolut ia meciului m-a obligat sa fac asta.

Ai vreun exemplu?

Daca va referiti la vreun jucator anume , apropiat de virsta mea, pot sa spun ca acesta e Zidane. Chiar daca a facut acel gest urit, ramine un mare jucator.

Solutia Paraschiv

Ultima partida oficiala a nationalei, cea din Finlanda, cistigata cu 1-0, arata foarte clar modul in care Victor Piturca a gindit strategia de joc de la mijlocul terenului in sus: Fl. Petre, Ov. Petre, Cocis si D. Munteanu au fost titularii lui Piti.

Chiar daca, la prima vedere, poate parea un sistem clasic de patru mijlocasi, Piti a gindit, de fapt, o asezare cu un singur jucator cu profil de recuperator (Ov. Petre), in timp ce in fata lui se aflau Cocis si Dorinel.

Un triunghi care, in functie de faza si de adversar, combina eficient fie cu Adrian Mutu - atacant un pic retras pe banda stinga - , fie cu Mazilu ori cu Fl. Petre, ultimul mijlocas. In cazul in care Dorinel Munteanu ar fi renuntat, selectionerul ar fi trimis doi inchizatori de meserie- Radoi si Ovidiu Petre, ei formind acelasi triunghi cu Cocis.

Problema de care vorbea Piti este ca primul nu are nici experienta lui Munti, nici calitatea de a oferi pase decisive.

Tocmai de aceea, tehnicianul il exerseaza inca de pe acum pe Mirel, caruia i-a impus sa discute cit mai mult cu Dorinel in timpul antrenamentelor. Cum atit Radoi, cit si Ovidiu Petre vor rata debutul preliminariilor, stelistul Sorin Paraschiv ar putea fi o solutie de moment.